|

Yozgat'ta bodur elma bereketi

Türkiye'de yaşanan kuraklık nedeniyle birçok üründe verim düşüklüğü yaşanırken, Yozgat'ta 3 yıl önce oluşturulan bodur elma bahçeleri çiftçinin yüzünü güldürdü. Musabeyli Boğazı ve çevresindeki 5 köyde oluşturulan 35 bin bodur elma fidanı, meyvelerini vermeye başladı.

İha
00:00 - 25/08/2007 Cumartesi
Güncelleme: 17:16 - 25/08/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Yozgat'ta bodur elma bereketi
Yozgat'ta bodur elma bereketi

Yozgat'ta 3 yıl önce valiliğin teşvikiyle pilot bölge olarak seçilen 5 köyde oluşturulan bodur elma bahçelerinde fidanlar ilk meyvelerini verdi.

Türkiye'de yaşanan kuraklık nedeniyle birçok üründe verim düşüklüğü yaşanırken, Yozgat'ta 3 yıl önce oluşturulan bodur elma bahçeleri çiftçinin yüzünü güldürdü. Yozgat Tarım İl Müdürlüğü tarafından geleneksel tarım ürünlerine alternatif olarak Musabeyli Boğazı ve çevresindeki 5 köyde oluşturulan 35 bin bodur elma fidanı, meyvelerini vermeye başladı.

Proje kapsamında dağıtılan bodur elma fidanlarından alarak 60 dönüm alanda bahçe oluşturan İbrahim İpek (60) isimli çiftçi, yaşanan kuraklığa rağmen verimin çok yüksek olduğunu söyledi. Eşi Havva İpek (54) ile birlikte bahçenin bakımını yapan İbrahim İpek, elma satışında pazar sıkıntısı yaşamadıklarını belirterek, "3 yıl önce valilik tarafından başlatılan Bodur Elma Projesi'nden yararlanarak bahçe oluşturdum. Geçen yıl meyvelere soğuk vurmasından dolayı hiç verim alamadık. Ancak bu yıl kuraklığa rağmen

beklentilerimizin üzerinde verim aldık. Bir bodur elma ağacından 1 kasanın üzerinde ürün alıyoruz" dedi. Akdeniz Bölgesi'nde kuraklıktan dolayı meyvelerde verimin düşük olmasından dolayı elma satışlarının başladığını ifade eden Havva İpek, "Elmaların çoğunu bahçemizde satıyoruz, satamadıklarımızı ise Yozgat merkezde manavlara veriyoruz. Eğer kuraklık olmasaydı verim daha yüksek olurdu. Biz meyvelerimiz kuyulardan çektiğimiz suyla suluyoruz" dedi. Bodur elmada gelirin yüksek olduğunu belirterek diğer

çiftçilere bodur elma bahçeleri oluşturmaları konusunda tavsiyelerde bulunan İpek, "Biz daha önce kara düzen meyve yetiştiriyormuşuz. Daha verimli bitki kullanıldığı zaman daha çok ürün, daha fazla kar elde ediyoruz" şeklinde konuştu.

Havva İpek, 2 yıl önce örnek kadın çiftçi seçildiğini ve valilik tarafından ödüllendirildiğini de sözlerine ekledi.


17 yıl önce