|

Bayrama kadar çözün

Katar'a yönelik ablukaya karşı “Müslümanın Müslümanı kırmasından bıktık” diyerek yoğun diplomasi çabası başlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kardeşleri Ramazan ayında barıştırmak üzere kolları sıvadı. Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Başkanı olarak, krizin Ramazan Bayramı'na kadar çözülmesini istedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/06/2017 Pazar
Güncelleme: 03:57 - 11/06/2017 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar ile diplomatik ilişkilerini kesen ülkeler arasında yer alan Bahreyn'in Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife'yi İstanbul'da kabul etti.

1.5 SAATLİK GÖRÜŞME

İstanbul'a gelen Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşen görüşmede bölgedeki son gelişmeler değerlendirildi. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmed Al Halife'yi Tarabya'daki Huber Köşkü'nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü. Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Katar krizine yönelik değerlendirme geldi. Erdoğan, "Kriz Ramazan Bayramı'na kadar çözülmeli" dedi.

DİPLOMATİK SEFERBERLİK

Erdoğan, Katar krizinin patlak vermesinin hemen ardından, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Başkanı olarak harekete geçti. Krizin çözümünde Türkiye’nin arabulucu olarak görev alabileceği duyurulurken, bu doğrultuda herhangi bir talep beklenmeksizin diplomatik destek süreci başlatıldı. Erdoğan, ilk günden itibaren gerçekleştirdiği diplomasi trafiği kapsamında Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani, Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz El Suud ile görüştü.

DİYALOGLA HALLOLUR

Erdoğan, Güney Kore'nin yeni devlet başkanı Moon Jae-in'i tebrik etmek için aradığında Katar konusuna da değinildi, gerilimin diyalog yoluyla çözülmesinin gerekliliğine işaret edildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife, Ürdün Kralı 2. Abdullah, Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak ile telefon görüşmeleri gerçekleştiren Erdoğan, görüşmelerde, bölgedeki meselelerin diyalog ve diplomasiyle çözülmesi gerektiğini hatırlatarak, gerilimin düşürülmesi için Türkiye olarak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını belirtti. Erdoğan, Katar krizinin sebepleri arasında gösterilen İran’ın Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i de Ankara’da kabul etti. İran, ülkede yaşanan terör saldırılarının ardından Suudi Arabistan’ı hedef göstermişti.

KARDEŞ KAVGASININ KAZANANI OLMAZ

Temaslarında İslam ülkelerine “kardeşlik ruhu”yla çağrıda bulunan Erdoğan, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'nca önceki gün düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmasında da Körfez ülkeleri arasında yükselen tansiyonun Ramazan sevincine gölge düşürdüğünü vurguladı. Erdoğan, bölgede bu kadar sorun ve kirli hesaplar varken enerjinin bu tür meselelere harcanmaması gerektiği uyarısında bulunarak, "Tüm Körfez'deki kardeşlerime sesleniyorum; Liderler ve Körfez halkı sizlere sesleniyorum, kardeş kavgasının kazananı olmaz, iftiralarla bir yere varılmaz. Böyle bir kavganın kazanan tarafı bölgemizdeki istikrarsızlıktan, gerilimlerden, kan ve gözyaşından beslenen odaklar olacaktır. Bıktık biz bu kavgalardan, Müslüman'ın Müslüman'ı kırmasından bıktık” sözleriyle çözüm çağrısı yaptı.

#Recep Tayyip Erdoğan
#Katar
#Ramazan Bayramı
7 yıl önce