AK Parti'den tüm ülkelerdeki siyasi partilere Gazze mektubu

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, kaleme aldığı mektupla uluslararası toplumu, İsrail ile Filistin arasında adil ve kalıcı barışçıl çözümün sağlanması için her türlü çabayı göstermeye çağırdı. Mektupta, "Dünyanın vicdanına seslenmek istiyor ve sizleri Filistin halkının haklı davasının yanında olmaya, İsrail saldırganlığına karşı sesinizi yükseltmeye, bölgede barış ve istikrarın sağlanması için gerekli önlemlerin alınmasına ve Gazze'de acilen ateşkesin sağlanmasına çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.

AA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Zafer Sırakaya, Gazze'de acil ateşkesin sağlanması çabalarına destek olmaları amacıyla dünyadaki bütün ülkelerin parlamentolarında bulunan siyasi partilerin dış ilişkiler başkanlıklarına iletilmek üzere mektup yazdı.

Mektupta, ifadesini kullanan Sırakaya, kim tarafından, hangi gerekçeyle yapılırsa yapılsın, yaşlıları, kadınları, çocukları hedef alan hiçbir saldırıyı tasvip etmediklerini belirtti.

"Gazze'deki insanlar 'en yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle' karşı karşıya"

Gazze'de her gün 10'dan fazla çocuğun bir ya da iki bacağını kaybettiğini ve birçoğunun ampütasyon işleminin anestezi olmaksızın gerçekleştirildiğini belirten Sırakaya, Birleşmiş Milletler (BM) Acil Yardım Şefine göre, Gazze'deki insanların "şimdiye kadar kaydedilen en yüksek düzeyde gıda güvensizliğiyle" karşı karşıya kalmış durumda olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu krizin çözümüne yönelik çabalara başından beri aktif olarak katıldığına işaret eden Sırakaya, Erdoğan'ın bölgesel ve uluslararası aktörlerle yoğun görüşmelerde bulunduğunu ve bölgeye önemli ölçüde insani yardım sağladığını bildirdi.

İki devletli çözüm modelinin derhal hayata geçirilmesi çağrısı

Erdoğan'ın, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını en güçlü şekilde kınadığını ve tüm bölgenin esenliği için huzurun yeniden tesis edilmesinin aciliyetini vurguladığını kaydeden Sırakaya, ayrıca Erdoğan'ın, Filistin meselesinin uluslararası hukuka ve yerleşik parametrelere uygun olarak çözüme kavuşturulması gerektiğini ve iki devletli çözümün tek geçerli seçenek olduğunu yineleyerek, Filistin halkının meşru haklarının tanınması ve korunması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Birleşmiş Milletler Yardım ve Bayındırlık Ajansının, çatışmalar başladığından bu yana Gazze'de yaşayan 2 milyondan fazla insanın yaklaşık yüzde 90'ının zorla yerinden edildiğini açıkladığına dikkati çeken Sırakaya, bu durumda İsrail'in, Filistin topraklarında devam eden işgalini ele almak gerektiğini dile getirdi.

"Zorla yerinden edilmeler, kabul edilemez"

Bazı İsrailli politikacıların, tüm Filistinlilerin Gazze topraklarından atılması yönünde çağrıda bulunduğunu ve "Gönüllü Yerinden Edilme" anlamına gelen birbiriyle uyumsuz "Involuntary Displacement" kelimelerini kullandığını anımsatan Sırakaya, şu görüşleri paylaştı:

GÜNDEM
Gazze açlıktan ölüyor

DÜNYA
İsrail ordusu Gazze'yi harabeye çevirdi: Gazze Şeridi'ndeki yıkım böyle görüntülendi

HAYAT
Gazze tarih yazıyor

DÜNYA
'Gazze kasabı'na soğuk duş: Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Netanyahu'nun telefon görüşmesi talebini geri çevirdi

DÜNYA
AK Partili Bölük'ten Avrupa Konseyi'nde tüyleri diken diken eden Gazze konuşması: Zalimin yüzüne ‘Katilsin!’ diye haykırdık

DÜNYA
İsrail saldırılarında uzuvlarını kaybeden Gazzeli çocuklar anlatıyor: Keşke elim ve bacağım geri gelse