|

93 kişiyi taşıyan Rus uçağı Karadeniz'de düştü

Soçi'den Suriye'ye gitmek için havalanan Rusya Savunma Bakanlığına ait uçak, kalkıştan 20 dakika sonra radardan kayboldu. Kısa bir süre sonra uçağın düştüğü açıklandı. 93 kişinin bulunduğu uçakta askeri personelin, gazetecilerin ve Kızıl Ordu müzisyenlerinin bulunduğu belirtildi. Savunma Bakanlığı, uçağa ait enkaza denizin 50 metre derinliğinde ulaşıldığını açıkladı. Soçi açıklarında da yolculara ait eşyalara rastlandı.

Yeni Şafak
07:45 - 25/12/2016 Pazar
Güncelleme: 15:42 - 25/12/2016 Pazar

Rus Savunma Bakanlığı'na ait Suriye'nin Lazkiye eyaletine giden uçak Soçi'den çıktıktan sonra Karadeniz'de radardan kayboldu.



Rus kaynaklar, Tupolev Tu-154 tipi uçakta 93 kişinin olduğunu söyledi. Interfax'a göre uçak yerel saatle 05.20'de kalktı ve kalkıştan 20 dakika sonra radardan kayboldu. Bir süre sonra da düştü.



Enkaza ulaşıldı


Tass ajansı, Soçi şehri güvenlik birimlerinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde, uçağın Karadeniz üzerinde düştüğünü duyurdu. Haberde kıyıdan 6 kilometre uzaklıkta uçaktaki yolculara ait eşyalara rastlandığı belirtildi. Ancak Rus basınına konuşan yetkililer, mürettebat ya da yolculardan kurtulan kimse olmasının mümkün olmadığını ifade etti.



10 cesede ulaşıldı


Sputnik'te yer alan habere göre, 10 kişinin cesedinin arama-kurtarma ekipleri tarafından bulunduğunu söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada düşen uçaktan kurtulan olmadığı bellirtildi.





64 Kızıl Ordu Korosu üyesi bulunuyordu


Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'de düşen Tu-154 tipi Rus uçağında bulunan 93 kişinin isim listesini açıkladı.



Bakanlığın resmi internet sitesinde yayımlanan listeye göre, uçakta sekizi mürettebat 93 kişi bulunuyordu.



Listede, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Aleksandrov Kızıl Ordu Korosu'ndan 64 müzisyen, 9 gazeteci, 8 asker, 1 sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile 2 bakanlık yetkisinin ismi yer aldı.



Uçağın düştüğü bölgede havadan ve denizden arama kurtarma çalışmalarına devam ediliyor. Arama kurtarma çalışmalarına çok sayıda gemi ve helikopter katılıyor.



Gazetecilerin kimlikleri açıklandı


Rus NTV televizyonu, Tu-154 uçağında üç çalışanının bulunduğunu duyurdu. Açıklamaya göre düşen uçakta Rus NTV muhabiri Mihail Lujnetskiy, kameraman Oleg Pestov ve ses operatörü Yevgeniy Tolstov vardı.



Zvezda televizyonu da üç çalışanının düşen Tu-154 tipi uçakta bulunduğunu açıkladı. Muhabir Pavel Obuhov, kameraman Aleksandr Suranov ve kameraman yardımcısı Valeriy Rjevskiy Suriye'ye giden uçakta yer alıyordu.



Yas ilan edildi

Rusya Devlet Başkanı Putin, 93 kişiyi taşıyan Rus askeri uçağının Karadeniz'de düşmesi nedeniyle 26 Aralık'ta yas ilan edildiğini açıkladı.






Rusya Savunma Bakanlığından açıklama


Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Soçi şehrinden Rusya'nın Suriye'deki Himiymim üssüne doğru yola çıkan Tupolev Tu-154 tipi uçak havalandıktan kısa süre sonra radardan kayboldu.



Bakanlık, 93 kişinin bulunduğu uçağı arama çalışmalarına başlandığını duyurdu. Bakanlık, uçağın enkazına 50 metre derinlikte ulaştığını açıkladı.



Rus basınında yer alan haberlere göre, uçakta Rus askerler, Kızıl Ordu Korosu ve gazeteciler bulunuyor.



Putin bilgi aldı


Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in konuyla ilgili bilgi aldığını ve arama kurtarma çalışmalarındaki gelişmeleri takip ettiğini kaydetti.



Milli Savunma Bakanı Işık'tan taziye


Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rus askeri nakliye uçağının düşmesi nedeniyle Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya taziyelerini iletti.



Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Işık, düşen Rusya Savunma Bakanlığına ait TU-154 tipi uçak nedeniyle Rus mevkidaşı Şoygu'ya taziye mesajı gönderdi.



Bakan Işık, mesajında, şunları kaydetti:



"Soçi'den kalkan Rusya Federasyonu Savunma Bakanlığı'na ait TU-154 tipi askeri nakliye uçağının Karadeniz'de Rus arama kurtarma sahası içinde bulunan bir yere düştüğünü ve uçakta bulunan mürettebat ile yolcuların hayatını kaybettiğini üzüntüyle öğrendim. Bu elim kazada hayatını kaybedenlerin ailelerine ve bütün Rus halkına başsağlığı diliyorum."








  1. 2010'da benzer bir kaza olmuştu
  2. Tupolev TU-154 tipi uçak kamuoyunun gündemine daha önce, Polonya CumhurbaşkanıLech Kaczyński'nin ölümüyle gelmişti.
  3. Polonya Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti taşıyan Tupolev-154 tipi uçak 10 Nisan 2010 tarihinde kalkışından kısa süre sonra düşmüş ve uçakta bulunan 96 kişiden kurtulan olmamıştı.






#Rus
#Rus uçağı
#Rus uçağı kayboldu
#Soçi
#Karadeniz
7 yıl önce