|

Esed'in önceliği 'terör'

Suriye'nin eli kanlı Devlet Başkanı Esed, dün erken seçimlere gidebileceğini açıkladı. Esed, önceliğinin seçim değil, "terörizmi yenmek" olduğunu kaydetti.

Yeni Şafak
10:23 - 26/10/2015 Pazartesi
Güncelleme: 12:54 - 26/10/2015 Pazartesi
Reuters

Suriye'de 4 yıldır devlet terörü estiren Beşşar Esed ile görüşen bir Rus parlamenter, Esed'in önceliğinin seçim gerçekleştirmeden önce "teröristleri" yenmek olduğunu fakat gerek olması durumunda parlamento ve başkanlık seçimleri için çağrı yapmaya hazır olduğunu iddia etti.



Bu açıklamalar Esed'in Rus müttefikleri tarafından yapılan meclis ve başkanlık seçim çağrılarına Esed tarafından verilen ilk cevap olurken, Moskova da Şam üzerindeki ağırlığını kullanarak beş yıldır devam eden Suriye'deki çatışmaları sonlandırmaya çalışıyor.



Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov geçtiğimiz Cumartesi günü verdiği bir röportajda Suriye'nin seçimlere gitmesi gerektiğini söylemişti.






Moskova'dan yapılan açıklamada ise Lavrov'un hafta sonu ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile Suriye konusunu iki kez görüştüğünü ve daha sonra İran ve Mısırlı mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel al-Jubeir, Kahire'de gerçekleşen uluslararası görüşmelerde biraz ilerleme sağlandığını fakat daha fazla görüşme yapılması gerektiğini belirtti.



Suriye resmi haber ajansı SANA, Esed'in Pazar günü Rus delegasyonu ile gerçekleştirdiği görüşmeler hakkındaki haberinde seçimler konusunda herhangi bir vurguda bulunmazken, Esed'in delegasyona "terörist grupların yok edilmesinin" Suriye ve Rusya'nın istediği siyasi çözümü üreteceğini söylediğini belirtti.






Esed'in erken seçime hazır olup olmadığı sorulan Rus parlamento üyesi Sergey Gavrilov, izleniminin "Esed'in ilk hedefinin terörle mücadele ve galip gelme ve daha sonra da hem meclis hem de başkanlık seçimleri yapma" olduğunu belirtti.



Şam kendisiyle mücadele eden bütün grupları terörist olarak görüyor.








#suriye
#beşşar esed
#esed erken seçim açıklaması
9 yıl önce