|

İngiltere'den Demokratik Kongo'ya seçim çağrısı

İngiltere'nin Afrika ve Ortadoğu Bakanı Tobias Ellwood, ülkesinin Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki (DKC) seçim sürecini desteklediğini ancak seçim sürecinin zamanında yapılması için hükümetin daha çok çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Şafak
16:45 - 11/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 13:48 - 11/08/2016 Perşembe
AA

İngiltere'nin Afrika ve Ortadoğu Bakanı Tobias Ellwood, 8-10 Ağustos'ta DKC'nin başkenti Kinşasa'yı ziyareti sırasında Başbakan Matata Ponyo ve Adalet Bakanı Alexis Thambwe Mwamba ile bir araya geldi.



Tobias Ellwood, İngiliz hükümetinin ikili ilişkileri daha iyi bir noktaya taşımak ve DKC halkının daha iyi bir geleceğe sahip olması için gerekli adımları attığını vurgulayarak, görüşmelerden son derece memnun kaldığını ifade etti.



Bakan Elwood, "Afrika Bakanı olduktan hemen sonra ilk resmi ziyaretimi DKC'ye gerçekleştirmenin memnuniyeti yaşıyorum. Birleşik Krallık ve DKC arasındaki var olan dostluğu pekiştirmek, güven ortamı oluşturmak, ticareti canlandırmak için çalışacağım." dedi.



İngiliz Bakan ziyareti sırasında ülkedeki tartışmalı seçim sürecine ilişkin açıklamalarda da bulundu. Elwood, "İngiltere olarak seçim sürecini destekliyoruz, ancak bu süreçte en büyük sorumluluk DKC hükümetine düşüyor. Seçimlerin zamanında yapılması, sorunsuz görev değişikleriyle demokratik kurumların normal işleyişi, hem Kongo halkına hem de uluslararası iş adamlarına fırsat doğuracaktır. Tüm dünya ülkeleri DKC'ye ve halkına yatırım yapmaya hazır, ancak bunların gerçekleşmesi için Kongo hükümetinin uygun ortamı tesis etmesi gerekir." dedi.



Ellwood DKC'de görev yapan BM İstikrar Misyonunu (MİNUSCA) da ziyaret ederek, burada üst düzey yetkililerle görüştü ve İngiltere'nin misyona desteğini yineledi.



Afrika kıtasındaki en büyük ülkelerden biri olan DKC'de yerel, genel ve devlet başkanlığı seçimlerinin bu yıl içinde yapılması planlanmıştı. Kasım ayında düzenlenmesi öngörülen devlet başkanlığı seçiminin mali sorunlar nedeniyle ertelenmesi gündeme gelmişti.



Devlet Başkanı Joseph Kabila, seçim tarihinin belirlenmesi ve finansal sorunların görüşülebilmesi amacıyla ulusal diyalog süreci başlatmak istemiş, muhalif yedi siyasi partinin tek çatı altında toplanmasıyla oluşan G7 grubu, 2001 yılından bu yana görevde bulunan Kabila'nın anayasaya aykırı olmasına rağmen yeniden seçilebilmek için böyle bir adım attığını savunarak sürece katılmayacağını duyurmuştu.







#Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DKC)
#seçim süreci
#Tobias Ellwood
8 yıl önce