|

İsrailli istihbarat şefinden 'Hamas' itirafı: Durduramadık

Gazze ablukasına devam eden İsrail, sivillerin üzerine bomba yağdırmaya devam ediyor. 'Aksa Tufanını nasıl durduramadık' sorusuna cevap arayan İsrail ise İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar'ın itiraf gibi açıklamalarını konuşuyor. İşte İsrailli istihbarat şefinin gündeme bomba gibi düşen o sözleri...

Seren Som
15:27 - 17/10/2023 Salı
Yeni Şafak
 İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, Hamas'ın İsrail'e sızmasını engellemede başarısız olduğunu itiraf etti.
İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar, Hamas'ın İsrail'e sızmasını engellemede başarısız olduğunu itiraf etti.

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Gazze'yi ablukaya alan işgalci İsrail, bir yandan bölgeye bomba yağdırırken bir yandan da kara harekatı için hazırlık yapıyor.

İsrail kamuoyu ise Hamas harekatı başladığından beri "Saldırıyı nasıl ön göremedik" ve "Hala neden durduramadık" sorusuna cevap arıyor.

Tüm bu gelişmelerin gölgesinde İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet Başkanı Ronen Bar'dan itiraf gibi açıklamalar geldi.

İsrail İç Güvenlik Teşkilatı Şin-Bet (Şabak) Direktörü Ronen Bar

Sorumluluğu üstlendi

İsrail medyası Haaretz, bu gelişmeyi
'Shin Bet Şefi: Saldırıyı Engelleyemedik, Bunun Sorumluluğu Bana Düşüyor'
başlığı ile okurlarına sundu.

İsrailli gazete haberinde 'İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanegbi'nin izinden giden Ronen Bar, 7 Ekim katliamına yol açan başarısızlıkların sorumluluğunu üstlendi' denildi.

Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e başlattığı sürpriz harekat hakkında 'erken uyarı yapılmamasından' bizzat kendisinin sorumlu olduğunu açıklayan Bar'ın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

İtiraf gibi mektup

Hamas'ın İsrail'e sızmasını engellemede başarısız olduğunu ifade eden Bar, teşkilat üyelerine gönderdiği mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Yaptığımız bir dizi eyleme rağmen ne yazık ki cumartesi günü saldırının engellenmesine olanak sağlayacak yeterli uyarıyı oluşturamadık. Teşkilatın başında olan kişi olarak bunun sorumluluğu bana ait. Soruşturma için zaman olacak. Şimdi savaştayız."
Savaşın kesin bir zaferle sona ereceğini ifade eden Bar,
“Sınır ve zaman sınırı yok. Sonuna kadar gideceğiz”
dedi.

İstihbarat dikkate alınmadı

İsrail basınında yer alan haberlerde, Hamas’ın saldırısından birkaç saat önce Gazze Şeridi’nde Hamas’ın üst düzey yetkililer arasında gece geç saatlerde yapılan telefon görüşmeleri tespit edildiği fakat büyük ölçüde dikkate alınmadığı ifade edildi.

Haberlerde, Bar’ın Şin Bet genel merkezine gittiği ve küçük çaplı bir saldırıyı öngörerek Gazze sınırına küçük bir ekibin konuşlandırılmasını emrettiği ifade edildi.


Mısır’ın İsrail’i uyardığı öne sürülmüştü

Mısır’ın saldırıdan 3 gün önce İsrailli yetkilileri Hamas konusunda uyardığı ifade edilmiş, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, Mısır’ın saldırıdan önce İsrail’i uyardığı yönündeki haberleri yalanlamıştı.



#İsrail
#Gazze
#Hamas
#Aksa Tufanı
6 ay önce