|

İtalya'da seçim yakın

İtalya'da gelecek yıl yapılacak genel seçimlerin tarihi için 24 Şubat 2013 gününün öne çıktığı, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya da bu tarihin tavsiye edildiği bildirildi. 

Aa
00:00 - 19/12/2012 Wednesday
Güncelleme: 21:56 - 19/12/2012 Wednesday
Yeni Şafak
İtalya'da seçim yakın
İtalya'da seçim yakın

Cumhurbaşkanlığının resmi internet sitesinde akşam saatlerinde yapılan duyuruda, Cumhurbaşkanı Napolitano'nun, İçişleri Bakanı Annamaria Cancellieri ile birtakım istişarelerde bulunduğu aktarıldı. 

Açıklamada, görüşmeye ilişkin, bakan Cancellieri'nin yurtdışındaki İtalyanların oy kullanmalarıyla ilgili karmaşıklığın ve teknik gereksinimlerin yerine getirilebilmesi için 17 Şubat 2013 tarihindense 24 Şubat tarihinin daha uygun olacağını cumhurbaşkanına ilettiği ifade edildi. 

İtalya'da iki hafta önce, eski başbakanlardan Silvio Berlusconi ve lideri olduğu Özgürlükçü Halk Partisi (PDL), ekonomi profesörü Mario Monti ve teknokrat kabinesinden desteğini çekmiş, buna karşılık; Monti de bütçe yasa tasarısının parlamentodaki onayının ardından istifa edeceğini açıklamıştı. Yaşanan bu gelişmeler nedeniyle ülke erken seçim havasına, yeni yıldan önce girerken, gözler, Senato'da görüşülen bütçe yasasına çevrildi.

Kritik bütçe yasasının bu günlerde parlamentoda onaylanması ve bunu takiben Monti'nin istifasını sunmasıyla Cumhurbaşkanı Napolitano'nun da parlamentonun alt ve üst kanatlarını feshederek seçim takvimini ülkede resmen başlatması bekleniyor. 

Monti'den desteğini çekerek, siyasi krizin başlamasına neden olan Berlusconi, dün sürpriz bir çıkış yaparak seçimlerin şubat sonu ya da mart başı gibi yapılmasını istediklerini belirtmiş, buna bugün Cumhurbaşkanı Napolitano'dan, ''Kurumsal belirsizlik sürecinin uzamasından kaçınmak, ülkenin çıkarınadır'' yanıtı gelmişti. 


11 years ago