|

Katliamları deşifre etti

Washington’ın yıllardır peşinde olduğu WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD’nin Irak ve Afganistan’daki karanlık operasyonlarını ve katliamlarını ortaya koymuştu. Assange’ın yayımladığı belgelerde, ABD askerlerinin, helikopterden, gazetecileri ve Iraklı sivilleri, “Hepsini öldür, hadi ateş et” sözleriyle hedef aldığı ortaya çıkmıştı.

04:00 - 13/04/2019 Cumartesi
Güncelleme: 01:41 - 13/04/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
 Julian Assange
Julian Assange

WikiLeaks’in en çok dikkat çeken ifşalarından biri, aralarında teslim olanların da yer aldığı sivillerin katlinin gizlenmesi ve mahkumlara işkence edilmesi gibi belgelerin yer aldığı 2010’da yayımlanan Irak dosyası oldu. Dosyada, haber ajansı Reuters’ın 2 çalışanı dahil 15 kişinin öldürülmesine ilişkin görüntüler, teslim olmak üzere bir askeri üsse gelen 2 kişinin helikopterle vurulması, ABD askerlerinin parmağını kestikleri bir mahkumu asitle yakmaları, bir mahkumun ABD askerlerinin gözü önünde infaz edilmesi gibi belgeler bulunuyor.


AFGANİSTAN’DA SİVİL KATLİAMLARI GİZLENDİ

  • Wikileaks, 2010’da Afganistan’daki savaşa ilişkin 90 binden fazla gizli belge ve raporu yayımladı. Afganistan’daki savaşın ne kadar yıkıcı olduğunu ortaya koyan belgelerde, ABD öncülüğündeki koalisyonun yüzlerce sivili öldürdüğü ve bunları gizlediği belirtilerek, yapılanlar olay olay sıralanıyor. Afganistan’da ABD askerlerinin bir otobüse ateş açıp 15 kişiyi katletmesi, Nevada’dan kumanda edilen SİHA’larla sivillerin vurulması, Taliban üyesi diye öldürülenlerin sivil çıkması da Wikileaks sayesinde ifşa edildi.

GUANTANAMO PROSEDÜRÜ

Wikileaks 2007’de, Guantanamo’da tutulan mahkumlarla ilgilenen askerlerin el kitabı olan “Amerikan Ordusu Operasyon Prosedürü”nü yayımladı. Kitapçıkta, Guantanamo’da tutulan mahkumların Kızıl Haç’a erişiminin 4 haftaya kadar engellenebileceği ve mahkumların daha fazla iş birliği yapmasını sağlamak için nasıl izole edilecekleri gibi bilgilerin yer aldığı ortaya çıktı.

Operasyona paralel iddianame

  • Assange’ın tutuklanmasından kısa bir süre sonra ABD’de Assange hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bu adım, Ekvador’un Assange’a tanınan sığınma hakkını geri çekmesinin ardında Washington yönetiminin olduğunu adeta doğruladı. ABD Adalet Bakanlığının önceki gün açıkladığı iddianamede, Wikileaks kurucusu, “ABD tarihindeki en büyük gizli bilgi sızdırmalarından birinde rol almakla” suçlandı. Assange, ABD’nin sınır dışı edilmesi talebiyle açtığı dava kapsamında 2 Mayıs’ta hakim karşısına çıkacak.

Rusya: Washington öç alıyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Assange’ın konsolosluktan çıkarılarak gözaltına alınmasını demokrasiye indirilen bir darbe olarak yorumladı. Assange’ın tutuklanmasının arkasında Washington yönetiminin olduğunu söyleyen Zaharova, “Kesinlikle bu, ABD siyasi elitlerinin öç alma meselesidir” ifadelerini kullandı. İngiltere’de ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn ise, Assange’ın ABD’ye iade edilmemesini istedi. İngiliz hükümetine seslenen Corbyn, “Irak ve Afganistan’daki mezalimin delillerini ortaya çıkardığı için Julian Assange’ın ABD’ye iade edilmek istenmesine, İngiliz hükümeti karşı çıkmalı” ifadelerini kullandı.

#WikiLeaks
#Julian Assange
5 yıl önce