|

Malezyalı muhalif İbrahim Türkiye'ye sığındı

Hakkında fiili livata iddiası ortaya atılarak siyasetdışı bırakılmaya çalışılan Malezyalı muhalif lider Enver İbrahim, Türk Büyükelçiliği'ne sığındı.

Yeni Şafak
00:00 - 29/06/2008 Pazar
Güncelleme: 12:58 - 29/06/2008 Pazar
Yeni Şafak
Malezyalı muhalif İbrahim Türkiye'ye sığındı
Malezyalı muhalif İbrahim Türkiye'ye sığındı

Malezya'nın eski Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Enver İbrahim'in, güvenlik nedenlerinden dolayı başkent Kuala Lumpur'daki Türk Büyükelçiliği'ne sığındığı bildirildi.


Muhalefet lideri olan İbrahim'in partisinden yapılan açıklamada yardımcısına fiili livatada bulunduğu iddialarının ardından eski başbakan yardımcısının elçiliğe sığındığı belirtildi. İbrahim ise iddiaları reddetti. Livata iddialarının, Mart ayındaki seçimlerden sonra Malezya'da yaşanan siyasi gerilimi daha da kötüleştirebileceği iddia ediliyor.


Enver İbrahim'in Adalet Partisi'nin sözcüsü Tian Chua, "Oraya korunmak için gitti; ama siyasi sığınma aramıyor" dedi. Chua, "Sadece kendisinin güvende olduğundan emin olmak istiyoruz" diye konuştu.


"İDDİALARIN KAYNAĞI MEVCUT HÜKÜMET"

Bazı parti yetkilileri de iddiaların, İbrahim'i ortadan kaldırmak isteyen hükümet tarafından ortaya atıldığını belirtti. İbrahim'in, Türk Büyükelçiliği'ne sığınmadan önce de ailesine hayatından endişe duyduğunu söylediği öğrenildi. Geceyi bir otelde geçiren İbrahim'in, öğlen saatlerinde elçiliğe geldiği kaydedildi.


Enver İbrahim'in özel asistanı Saiful Bahari, İbrahim'in kendisine fiili livatada bulunduğu iddiasıyla polise şikayet başvurusunda bulunmuştu. Enver ise avukatı aracılığıyla yaptığı açıklamada "Hakkımdaki iddialar tamamen uydurmadır." dedi.


Enver'in avukatı Sivarasa Rasiah, Enver'in kaldığı otelin önünde yaptığı açıklamada Enver'in tutuklanmadığını da belirtti. Enver'in partisinden başka bir yetkili ise Enver'in polisin kendi ifadesini alması için beklediğini dile getirdi. Enver, iktidardaki Barisan Nasional partisini, kendisini ortadan kaldırmaya çalışmakla suçluyor.



Enver İbrahim'in eşi Wan Azize Wan da elinde, İbrahim hakkında livata şikayetinde bulunan kişinin Başbakan Yardımcısı Nejib Razak'ın bir yardımcısı ile bağlantısı olduğunu kanıtlayan bir fotoğraf olduğunu açıkladı. Azize Wan, gazetecilere açıklamasında "Bu kocam hakkındaki ikinci bir komplodur. Kocama karşı işlenmiş siyasi bir cinayettir" dedi.


Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Bedevi ise Enver'in iddialarını yalanladı. Abdullah, Putrajaya kentinde yaptığı açıklamada "Barisan Nasional'ın hayatı onun için zorlaştırmak veya onu aşağılamak gibi bir isteği yoktur" dedi.


1998 yılında Başbakan Yardımcılığı görevi sona eren, ardından yine livata ve yolsuzluk suçlamalarından hapis cezasına çarptırılmıştı. Ancak Mart ayındaki seçimlerde muhalefet tarihindeki en yüksek oy oranını elde edince "talih Enver için geri döndü" yorumları yapılmaya başlanmıştı.


Enver, Eylül ayında yeni bir hükümet kurmak için iktidardaki koalisyona üye milletvekillerinden yeterli desteği aldığını söylüyordu. Enver İbrahim, petrol paylaşımı anlaşmalarını değiştireceğini, benzin fiyatlarını düşüreceğini, petrol gelirlerinin dağıtımını yeniden düzenleyeceğini ve fakirler ile ihtiyaç sahiplerine öncelik tanıyacağını, asgari ücretlerde iyileştirme yapacağını vaat ediyordu.



İBRAHİM: KİŞİSEL GÜVENLİĞİM TEHLİKEDEYDİ

Malezya'da Türkiye Büyükelçiliğine sığınan muhalif lider Enver İbrahim, “kişisel güvenliği tehlikede olduğu için” bu yola başvurduğunu söyledi. Enver İbrahim, “Kişisel güvenliğimin tehlikede olduğu endişesiyle bu sabah erken saatlerde büyükelçiliğe nakledildim. Bana, halkın iradesini ezmek ve Malezya'da başlayan dönüşüme bir son vermek için suikaste uğramamın ihtimal dışı olmadığı söylendi” dedi.


Bu arada, Türkiye Büyükelçiliği önünde toplanan Enver İbrahim'in 100 kadar taraftarının reformdan yana ve hükümet karşıtı sloganlar attığı bildirildi.



Başbakan Yardımcısı Necib Razak'ın sözcüsü ise soruşturma sürdüğü için açıklamada bulunmayacaklarını bildirdi. Başbakan Abdullah Ahmed Badavi de gazetecilere yaptığı açıklamada, Enver'in ve eşinin “siyasi komplo” iddialarını reddederek, “Böyle bir niyetimiz yok” diye konuştu.


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI, AYRINTI İSTEDİ

Öte yandan, Enver İbrahim'in Türkiye Büyükelçiliğine sığındığına ilişkin haberlerin Ankara'ya ulaşması üzerine Dışişleri Bakanlığı olayı açıklığa kavuşturmaya çalışıyor.

Edinilen bilgiye göre, Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili haberler üzerine harekete geçti ve bu sığınma olayının ayrıntılarını istedi. Enver İbrahim'in Türkiye Büyükelçiliğine sığındığını doğrulayan bir kaynak, “Dışişleri Bakanlığı, konuyla ilgili haberler üzerine harekete geçti ve olayı açıklığa kavuşturmaya çalışıyor” dedi.


ENVER İBRAHİM KİMDİR?

Dr. Enver İbrahim, Malezya'nın adeta gelecekteki başbakanı olarak görülüyor. Hatta kimi çevrelere göre iktidardaki Ahmed Bedevi'nin, Enver İbrahim'in siyasi yasağı 1 ay sonra sona erdiğinden o seçime giremesin diye apar topar seçime gittiği belirtiliyor.


Enver İbrahim'in, siyaset dışı bırakılması için kendisine eşcinsel ilişki suçlaması yapıldığı ifade ediliyor. Malezya'daki yüksek mahkeme, İbrahim hakkındaki suçlamanın düşmesine karar verdi ve İbrahim tahliye edildi. Suçlamanın ciddiyetsiz ve asılsız olduğunu, dönemin eski başbakanı Mahatir Muhammed'in de kabul ettiği belirtiliyor.


Malezya'daki son seçimlerde, Enver İbrahim oldukça popüler oldu ve kızı da en genç milletvekili olarak parlamentoya girdi.


EŞCİNSEL İLİŞKİNİN GERÇEKLEŞTİĞİ İDDİA EDİLEN YER O TARİHTE YOKTU

Enver İbrahim, 1998'de ülkenin o zamanki lideri Dr. Mahathir Muhammed tarafından görevine son verilmesini takiben, demokratik reform çağrısı yapılan gösterilere liderlik etmiş, ardından tutuklanmıştı.


Enver İbrahim, daha sonra da yetkiyi kötüye kullanmak ve eşcinsel ilişkiye girmekle suçlanmıştı. Mahkeme, Enver'in eşcinsel ilişki davasının büyük ölçüde hatalı olduğuna hükmetti.


Kanıtların gözden geçiren mahkeme, iddia makamının baş tanığının güvenilir olmadığı ve aslında suç ortağı olduğu bildirildi. Azizan Ebubekir, 1994 yılının Mayıs ayında Enver ile eşcinsel ilişkiye girdiğini iddia etmişti.


Suçlama, 1992 yılının Mayıs ayında değiştirilmesinin ardından, iddia edilen olayın meydana geldiği yerin o tarihte varolmadığı ortaya çıkınca, bir kez daha düzenlenmişti.


AYRINTILAR GELİYOR!..

16 yıl önce