|

Musul ve Kerkük’te tahrik

Irak’ın Türkmen şehri Musul’da Türkmen birliği, Mahmur’a dönüş yolundayken DEAŞ tarafından pusuya düşürüldü. Saldırıda 6 asker öldü. Kerkük’te de 2017’deki referandumdan sonra kentten çıkmak zorunda kalan Peşmerge dönüş hesabı yapıyor. Bunun için Arap kökenli vali değiştirilmek isteniyor.

Fatih Özer
04:00 - 8/03/2019 Cuma
Güncelleme: 01:26 - 8/03/2019 Cuma
Yeni Şafak
Erşat Salihi
Erşat Salihi

Irak’ın kuzeyindeki Türkmen şehri Musul kaos eylemleriyle sarsılıyor. Bir hafta önce bir Türkmen’in öldüğü, 14 kişinin de yaralandığı terör saldırısına sahne olan kent, önceki gün yine kanlı bir saldırıyla sarsıldı. Maaş almak için Musul’a giden Haşdi Şabi bünyesindeki Türkmen birliği, Mahmur’a dönüş yolundayken akşam saatlerinde DEAŞ tarafından pusuya düşürüldü. Saldırıda 6 asker öldü, 31 asker de yaralandı. Çapraz ateşe maruz kalan Haşdi Şabi grubunun o esnada silahsız olduğu öğrenildi. Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, saldırının ardından Irak merkezi hükümetini göreve çağırdı. Bölgede DEAŞ ve PKK kampları bulunduğunu hatırlatan Salihi, “DEAŞ tehlikesi ve bu bölgeye sığınmakta PKK hakkında defalarca uyarıda bulunduk. Irak hükümeti, evlatlarımızı hedef alan bu tür ihlallere ve buradaki DEAŞ-PKK varlığına son vermelidir” dedi. Türkiye de saldırıyı bir açıklamayla kınadı.

TÜRKMENLER ENDİŞELİ

  • ITC Sözcüsü Ali Mehdi de, DEAŞ’ın bu güzergahtan Türkmen gücünün geçeceği bilgisine daha önceden ulaşmış olmasının dikkat çekici olduğunu söyledi. Musul’da bunlar olurken Kerkük’te de gerilim had safhada. 2017’deki referandumda kentten kaçan Kürt Bölgesel Yönetimi yeniden dönmenin hesaplarını yapıyor. Mesut Barzani’nin KDP’si ile Talabani’nin KYB’si Kerkük’te yönetimi yeniden ele geçirme konusunda anlaştı. Arap asıllı Kerkük Valisi Rakan Said’i görevden alarak kente yeniden Kürt vali atamak isteyen iki partiye karşı Türkmenler büyük tepki gösterdi. ITC Başkanı Salihi, “Türkmenler Kerkük’te yeni bir tuzakla karşı karşıyadır. Petrol zengini bir Türkmen şehri olan Kerkük’te önlem alınmadığı takdirde Irak yeni bir sıkıntıyla yüzleşecek. İki Kürt partisi Kerkük’ü Kürt şehrine çevirme peşinde” diye konuştu.
#​Irak
#Musul
#Kerkük
#DEAŞ
#Saldırı
#Erşat Salihi
5 yıl önce