|

Girmesek 2. Kandil olacaktı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Şam rejimi ile doğrudan bir temasın söz konusu olmadığını söyledi. Kalın, Afrin’i işaret ederek, özellikle harekat öncesinde gelen istihbarat ve ele geçirilen bilgilerde bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğinin açıkça ortaya konulduğunu belirtti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/02/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:59 - 22/02/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi için Washington'un somut adımlar atması gerektiğini söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile ilişkilerin normale dönmesi için Washington'un somut adımlar atması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerde gelinen noktaya değinen Kalın, Türkiye’nin ihtiyatlı olmakla birlikte iyimser bir bakış açısınına sahip olduğunu belirtti. İlişkilerin düzelmesi için ABD’den somut adım beklediklerini vurgulayan Kalın, “Arzu ettiğimiz somut netice verici bir politika ve uygulama henüz görmedik” dedi.

İZAHAT BORCUMUZ YOK

Kalın, bir soru üzerine, Ankara-Şam arasında bir temasın söz konusu olmadığını belirterek, “Fakat olağanüstü şartlar gerektirdiğinde, belli sorunları çözmek için ilgili birimlerimiz, yani kastettiğim istihbarat birimimiz, doğrudan ya da dolaylı belli temaslar kurabilir” diye konuştu. Kalın, şöyle devam etti:

“İkide bir önümüze ‘Afrin operasyonu durmalı, şöyle, böyle olmalı’ gibi açıklama getirenlere cevabımız budur, kimseye bir izahat borcumuz yok. Türkiye Cumhuriyeti kendi ulusal çıkarları için gereğini yapmaktadır.”

BİZİM İÇİN MEŞRU HEDEF

“Esed rejimi ile PYD/YPG güçleri arasındaki anlaşma” iddialarına ilişkin de Kalın, şunları kaydetti:

“Afrin’e girmeye çalışan bir grup topçu atışlarımızla hemen püskürtüldü. Bu milis güçler Halep’e doğru tekrar çekildiler. Bununla ilgili tedbirler alındı. Orada PYD/YPG terör örgütüne destek mahiyetinde atılacak her adım doğrudan bunların terör örgütleriyle aynı safta yer alması ve bizim için de meşru hedef haline gelmesi demektir. Dolayısıyla burada iddia edildiği gibi bir anlaşma söz konusu değil. Böyle bir anlaşma ya da başka arayışlar olsa bile, sahada bir takım kirli, karanlık pazarlıklar olsa bile, Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili planlarımızı aynı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz.”

CİDDİ SONUÇLARI OLUR

Kalın, rejim veya başka bir unsurun bu yönde atacağı adımların ciddi sonuçları olacağını belirterek, özellikle harekat öncesinde gelen istihbarat çerçevesinde ve ele geçirilen bilgilerde bölgenin yeni bir Kandil yapılmak istendiğinin açıkça ortaya koyulduğunu vurguladı. Kalın, ele geçirilen tüneller, mevziler, yığınaklar, karargahların bu çabayı açık bir şekilde gözler önüne serdiğine işaret etti.

#İbrahim Kalın
#Afrin
#Kandil
6 yıl önce