|

Meclis daha güçlü olacak

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Meclis’i daha da güçlendirecek. Yeni sistemle birlikte Meclis asli işlevi olan yasamaya odaklanacak. Muhalefetin gereksiz engelleme girişimleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler daha seri uygulamaya sokulacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/04/2018 Pazar
Güncelleme: 02:07 - 22/04/2018 Pazar
Yeni Şafak
Yeni sistemle birlikte Meclis asli işlevi olan yasamaya odaklanacak.
Yeni sistemle birlikte Meclis asli işlevi olan yasamaya odaklanacak.

24 Haziran’daki seçimlerle Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine tam anlamıyla geçilmesiyle Meclis daha da güçlü hale gelecek.

Yeni sistemle beraber, Meclis asli işlevi olan yasamaya odaklanarak hükümeti millet adına denetleyecek. Yasa teklifleri milletvekilleri tarafından verilerek, seçilmiş Cumhurbaşkanı ve kabineyi denetleyecek. Vatandaşın beklentileri kanunlara daha fazla yansıyacak. Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin da söz söyleyebilirliğini artıracak. Meclis’te hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanı’nın geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin olacak. Muhalefetin gereksiz engellemeleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacak.

İÇ TÜZÜK YENİ SİSTEME UYARLANACAK

Başbakanlık sistemi kalkacağı için yasalardaki başbakanlık ifadesinin kaldırılması için gerekli mevzuat hazırlanacak. Meclis’in çalışma sistemini içeren Meclis İç Tüzüğü yeni sisteme uyarlanacak. Yeni sistemde ‘Başbakanlık’ kaldırıldığı için Meclis’teki makam odasındaki tabela da kaldırılacak. Bunun yerine Cumhurbaşkanı için yeni bir makam oluşturulacak. Yeni sisteme uygun yeni komisyonlar kurulacak, eski sistemdeki bazı komisyonlar lağvedilecek.

Bakanlar da Meclis dışından atanabileceği için Genel Kurul’daki oturma düzeninde önemli değişiklikler yapılacak. Sandalye sayısı 600’e çıkacak. Bakanlar Kurulu’nun bulunduğu yer ise kaldırılacak. TBMM’de seçim tatilinin ardından tadilat da başlayacak.

#TBMM
#Seçim
6 yıl önce