|

Arap baharı kadınların örtünme şeklini değiştirdi

Dünyaca ünlü İranlı modacı Soheil Abbasi, Arap Baharı'ndan etkilenen kadınların başörtü şeklini değiştirdiğini düşünüyor. Özellikle de İranlı kadınların artık törenlerde farklı şekilde başlarını bağladıklarını söyleyen Abbasi''ye göre Ortadoğulu kadınlara giyim kuşamda ilham veren şey ise bu bölgede ilgiyle izlenen Türk dizileri.

Büşra Sönmezışık
00:00 - 16/09/2012 Pazar
Güncelleme: 03:08 - 16/09/2012 Pazar
Yeni Şafak
Arap baharı kadınların örtünme şeklini değiştirdi
Arap baharı kadınların örtünme şeklini değiştirdi

Dünya tesettür modasının söz sahibi ve trend belirleyici isimlerinin buluştuğu Tesettür Fuarı geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 400 büyüyerek kapılarını Perşembe günü açtı. Tesettür modası Türkiye''de gelişimini sürdürürken Orta Doğu ve diğer İslam ülkeleri de çalışmalarını hızlandırmış durumda. Bunun en önemli göstergesi ihracatın büyük bir bölümünün Türkiye''den diğer İslam ülkelerine doğru kayması. Bugün sona erecek fuarda, dünyaca ünlü tesettür giyim markası Shukr Clothing''in en son tasarımları da sergilendi. Katılımcı firmalar ilkbahar-yaz ve kış kreasyonlarının hepsinin bir arada sundu. İran Devleti de pavillion kurarak İran''ı İstanbul''da dünyaya tanıttı. Devlet teşviki sayesinde fuara İran''dan katılan birçok ünlü firma oldu. Fuarda; İslami moda trendlerinden tesettür gelinlik, abiye, mayo, özel eşarp tasarımları ve aksesuarlarının hepsini bir aradaydı. Fuarın en önemli özelliklerinden biri de dünyaca ünlü modacıları fuar süresince ağırlaması. Fuar için İstanbul''a gelen modacılardan biri de İranlı Soheil Abbasi. Onunla İran''da kadınların giyimini, Türk kadının örtüsünü ve diğer İslam ülkelerindeki kadınları konuştuk.

ÇİZİM METODUNDA DEVRİM YAPTI

1991''den bu yana kendine ait bir şirketi olan Soheil Abbasi aynı zamanda Khanevadeh Dergisi''nde tasarımcı ve kumaşlardan sorumlu. Tahran''da değişik defileler ve moda gösterilerinde yer alan İranlı modacı, Professional Clothing Magazine dergisinde farklı tasarımlarıyla öne çıkıyor. Bir dönem Ara Pooshesh Clothing firmasının erkek giyim tasarım bölümünde görev almış. 2008''den bugüne Jahad Daneshgah Moda Merkezi''nde yeni metotlarla ilgili ders veriyor. Çeşitli defilelerde yer alan Abbasi geçtiğimiz yıl tüm bedenler için uygulanabilen yeni bir çizim metodu buldu.

GİYİNMEYİ SİYASET DEĞİL KÜLTÜR BELİRLER

Soheil Abbasi, Ortadoğu''da yaşanan gelişmelere paralel olarak Arap Baharı''nın İran''da kadınların örtünmelerini de etkilediğini söylüyor. Arap Baharı''nda etkili olan başörtülü kadınların basında yer alan giyim şekilleri sadece İran''da değil dünyadaki diğer Müslümanların da örtü şekillerini etkilemiş. İranlı kadınlar artık özellikle törenlerde farklı bir biçimde başlarını kapatıyorlar. Abbasi, Arap Baharı''nın yanı sıra Türk tasarımcıların da İranlılara ilham verdiğini söylüyor. Özellikle genç kuşak Türk markalarından vazgeçemiyor. Peki İran''daki siyasi gelişmeler modayı ne kadar etkiliyor? Mesela İran modacıları modaya nasıl yenilik getirdi? Abbasi merakımı şöyle gideriyor; "Bence yenilik etkili olsa da modayı tamamen değiştirmez. Çünkü moda, her ülkenin medeniyet ve kültürüyle ilgili... Her ülkenin kendine has farklı kültürü ve geleneği var. Bence bu fark modayı ortaya koyar."

TÜRKLER MÜTEVAZİ GİYİNİYOR

Malumunuz Türk dizileri Ortadoğu''da çok takip ediliyor. Peki, onlar moda konusunda Türk dizilerinden tüyolar alıyorlar mı? İşte bakın cevabı: "Bence Türk halkının oldukça güzel bir zevki var. Nasıl giyinmesi, bu işi nasıl yapacaklarını çok biliyorlar. Onları takip ediyorum". İranlı modacının Türk müşterisi yokmuş "Olmasını çok isterdim" diyor. Modayı bilen ve özel olmak isteyenlere çalıştığını söyleyen İranlı modacı, Türkiye''deki tasarım anlayışını şöyle yorumluyor; "Bana göre Türkler ''mütevazı giyinme'' konusunda harika ve çok iyi bir bakış açısına sahipler. Bunu bir kıyafetin ihtiyacı olan tüm ögelerden anlayabiliyorsunuz".

TESETTÜR MODASININ KALBİ DUBAİ

Abbasi, tasarım yaparken doğadan, etnik ve geleneksel İran kıyafetinden ilham aldığını söylüyor. Sanılanın aksine İran''da modacı olmanın zorluğu olmadığını anlatan modacı, nedenini İran''ın farklı gelenek ve görenekleriyle çok eski bir kültür olması olmasına bağlıyor. Ona göre ileride modanın merkezi Dubai olacak. Modayı çok yakından takip ediyorlar. Bir erkeğin tesettüre bakışı nedir sorusuna şöyle cevap alıyorum; "Bir erkek bakış açısıyla, uygun bir örtüyle her kadın mükemmel olabilir". Son olarak fuara ilişkin görüşleri ise şöyle: "Çok etkileyici. Modacılara uluslararası böyle bir organizasyon yapmaları için imkan tanıyan Türk hükümetine teşekkür ediyorum. Türk kültürünü yakından incelemek ve böylece bir sonraki koleksiyonum için kreatif fikir edinmek benim için büyük bir şanstı".


12 yıl önce