|

'Chopin işkencesi' bitiyor şehitler 'Tekbir' ile uğurlanacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Polonyalı piyanist ve bestecisi Frederic Chopin'in şehit cenazelerinde çalınan 'Cenaze Marşı' yerine Itri'nin 'Tekbir' adlı eserinin söylenmesi taleplerini gündeme aldıklarını açıkladı. Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in de geçtiğimiz günlerde eleştirdiği Chopin'in bestesi kilise çanlarının vurgularını temsil ediyor ve Türkiye'de ilk defa Atatürk'ün cenaze töreninde çalınmıştı.

Yeni Şafak
13:25 - 21/04/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:54 - 21/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit olan Özel Harekat Polisi 27 yaşındaki Murat Yatarkalkmaz'ın cenazesi Ankara'da toprağa verildi. (23 Mart 2016)
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda şehit olan Özel Harekat Polisi 27 yaşındaki Murat Yatarkalkmaz'ın cenazesi Ankara'da toprağa verildi. (23 Mart 2016)

Şehit cenazelerinde Chopin'in 'Cenaze Marşı' yerine Itri'nin 'Tekbir' adlı eserinin çalınması taleplerini gündeme aldıklarını dile getiren Davutoğlu, “Diyanet İşleri Başkanımız ile bunu konuştuk, bizim de zihnimizde yara olan bir husustur. Başbakanlık Müsteşarımız Kemal bey'e bu konuda çalışma yapma talimatını verdim, ilgili kurumlarla istişare edilecek. Bu merasimlerin milletimizin duygularına inanç dünyasına hitap eder tarza getirilmesi için bir çalışma yapılacak" dedi. Davutoğlu konuya ilişkin henüz alınan bir karar bulunmadığını belirtti.



Kilise çanlarını vurguluyor


Türkiye protokol cenazelerinde çalınan "Cenaze Marşı", Polonyalı piyanist ve bestecisi Frederic Chopin'in Opus 35, 2 numaralı Sibemol Minör Piyano Sonatı'nın üçüncü bölümüdür. Bugüne kadar bütün protokol ve askeri cenazelerde çalınan eserin ilk iki ölçüsü; İrkin Aktüze'nin Müziği Okumak adlı kitabının ilgili maddesine göre kilise çanlarının vurgularını temsil ediyor.



  • 2015 yılının Haziran ayında Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde meydana gelen kaza sonucu vefat eden Başçavuş Mehmet Albay'ın Çanakkale'nin Yenice ilçesine bağlı Kalkim köyündeki cenaze töreninde askeri bando Chopin'in Cenaze Marşı'nı çalmıştı.



Atatürk'ün cenazesinde çalındı


Chopin'in Cenaze Marşı'nın Türkiye'de cenazelerde ilk kez şair ve yazar Samih Rıfat'ın 3 Aralık 1932 yılındaki cenazesinde çalındığı şeklinde bir bilgi olsa da, Ethem Ruhi Üngör'ün

Türk Marşları

adlı eserinde bu marşın ilk olarak 1938 yılında Atatürk'ün cenaze töreninde çalındığı belirtilmekte.



Turgut Özal istemedi


8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal, cenazesinde bu marş dahil hiçbir marşın çalınmamasını istemişti fakat bu vasiyete rağmen merhum Özal'ın cenazesi Chopin'in cenaze marşı eşliğinde taşındı ve defnedildi.



Marş yerine Segah Tekbir


Chopin'in cenaze marşı yerine, Türk müziğinin üstatlarından Mustafa Itri Efendi'nin “Allah büyüktür" diye başlayan Segah Tekbir'i öneriliyor. Müzikolog Gönül Paçacı'ya göre, Itri'nin bu eseri; yalın ve kapsayıcı. Estetik olarak insana aidiyetlerinin üzerinde duygular hissettiriyor. Yeni Şafak yazarı Yalçın Çetinkaya,

Chopin'in bestesinin hikayesini anlattıktan sonra şu çağrıyı yapmıştı: "Bu cenaze marşını,neo-totaliter parti mensuplarının, asık suratlı yirmisekiz Şubatçıların, omzu bolca apoletlilerin, batılılaşmacı elitlerin ve batı mukallidlerinin, çağdaşlık titremeleri ile ölüp giden ve bilumum buna benzer zevâtın cenazelerinde çalın da, Allah'ın ve peygamberimizin övdüğü şehitliği umarak "şehid olmaya gidiyorum" deyip evinden ayrılan ve inşallah şehidlik mertebesine erişen tertemiz Anadolu çocuklarının cenazelerinde çalmayın. Bırakın insanımız şehidini tekbirlerle toprağa versin… bu milletin yıllardır her şeyine karıştınız hiç değilse buna karışmayın!"










#Frederic Chopin
#Cenaze Marşı
#Mustafa Itri Efendi
#Segah Tekbir
8 yıl önce