|

Dünya tekbiri Itri ile okuyor

Tekbirler ve Salâtı Ümmiyeler'in Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi tarafından bestelendiğini belirten İstanbul Üniversitesi Dinî Musiki Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Itri’nin Türk Din Mûsikîsi’ne de uluslararası bir boyut kazandırdığını anlattı.

Haber Merkezi
00:00 - 2/05/2022 Pazartesi
Güncelleme: 21:28 - 4/05/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Itri
Itri

Tekbirler ve Salâtı Ümmiyeler'in Buhûrizâde Mustafa Itrî Efendi tarafından bestelendiğini belirten İstanbul Üniversitesi Dinî Musiki Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ubeydullah Sezikli, Itri’nin Türk Din Mûsikîsi’ne de uluslararası bir boyut kazandırdığını anlattı. “IItrî Klasik Türk Müziği’nin omurgasıdır” diyen Sezikli şunları söyledi:

BİRLİK VE BERABERLİĞİ ÇAĞRIŞTIRIYOR

“Itrî’nin segah makamındaki Tekbir ve Salat-ı Ümmiyye’sine baktığımızda; basit, yalın, sade ama çok etkili olduğunu görürüz. Aslında mûsikî sanatının en zoru, bu tür eserleri bestelemektir. Itrî bestelerinde, makâmı iliklerinize kadar hissedersiniz. Müslümanların çoğunluğu tekbir ve salavatlarını Itrî’nin bestelediği şekilde okur” Tekbirin segah makamında bestelenmesinin bir nedeni olduğunu söyleyen Sezikli, “Segah makamı; manevi ve kadim dini müziklerde çok kullanılan bir makamdır. Dinleyenlerde ilahi duygular çağrıştırır. Birlik ve beraberlik duygusu oluşturur.” dedi. Türk klasik müziğinin ustası olarak kabul edilen Itrî, 1633- 1712 yılları arasında yaşadı.



#Itrî
#Ubeydullah Sezikli
#Teşrik Tekbiri
#Salavat
#İstanbul Üniversitesi Dinî Musiki Merkezi
2 yıl önce