|

Poe’nun kaotik dünyası sürüyor

Karanlık öykülerin, gizemli şiirlerin yazarı Edgar Allan Poe 210 yaşında. Poe’nun seçme öykülerinden oluşan ‘Kuyu ve Sarkaç’ ile ‘Şehrazat’ın Bin İkinci Gece Masalı’ adlı kitaplarının çevirmeni Selma Aksoy Türköz, “Poe, okuyucuya kaotik diyebileceğimiz bir dünyadan sesleniyor. Jules Verne’den Stephen King’e birçok yazarın yapıtında onun izleri var” diyor.

İlker Nuri Öztürk
04:00 - 19/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 03:22 - 19/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
19 Ocak 1809’da dünyaya gelen ve döneminin üretken kalemlerinden olan Poe’nun eserleri bugün hala en çok okunanlar arasında.
19 Ocak 1809’da dünyaya gelen ve döneminin üretken kalemlerinden olan Poe’nun eserleri bugün hala en çok okunanlar arasında.

Gotik edebiyat ve karanlık anlatının ustası Edgar Allan Poe 210 yaşında. Yerli ve yabancı birçok edebiyatçıyı etkileyen Poe, eserleriyle yaşamaya devam ediyor. Poe’nun seçme öykülerinden oluşan Selma Aksoy Türköz’ün Türkçe’ye çevirdiği “Kuyu ve Sarkaç” ile “Şehrazat’ın Bin İkinci Gece Masalı” adıyla Ketebe Yayınevi arasından çıktı. Kendisi de öykücü olan Türköz ile Poe’nun etkisini ve çeviri deneyimini konuştuk.


Bir öykücü olarak Poe’yu çevirmek nasıl bir deneyimdi?

İlk olarak Poe’nun dünyasına girip öyküye yaklaşımını kavramaya çalıştım. Çeviri işini ders olarak algıladığımı söyleyebilirim. Poe, belki de travmatik çocukluğunun tesiriyle farklı bir dünyada yaşamış ve okuyucuya kaotik diyebileceğimiz o dünyadan sesleniyor. Mesela gerçeklik açısından ele alacak olursak, onun önümüze serdiği gerçeklik, olağan gerçeklik değil. Bu, her yapıtaşı dâhice düşünülmüş, tasarlanmış ve kurgulanmış belli bir tarihten ve coğrafyadan uzak bir dünyanın gerçekliği. Çeviri yaptığım dönemde Poe’nun dünyasıyla o kadar hemhâl oldum ki, son dönemde ben de karanlık öyküler yazmaya başladım. Her hal ü kârda öğretici, keşfedici ve aydınlatıcı oldu benim için Poe çevirmek.


EFSANELERİ ETKİLEDİ

Poe’nun dünya edebiyatı için önemi nedir?

Polisiye, bilimkurgu, fantastik gibi türlerin gelişmesinde önemli bir basamak oluşturdu. Poe’nun korku türünün ilk örneklerini verdiğini söyleyemeyiz fakat onun edebî tarzı, gotik edebiyatın bugün geldiği yer açısından büyük önem taşıyor. Jules Verne’den İsaac Asimov’a, William Faulkner’dan Stephen King’e birçok yazarın yapıtında onun izleri vardır.


Poe’yu diğer gotik yazarlardan ayıran özellikler nelerdir?

Genelde birinci tekil anlatıcıyı tercih eden bir yazar. Depresyon ve delilik, öykülerinin ana temalarından. Öyküler ana karakteri ve hikâyesine göre diğer karakterleri endişeye sürükleyen korku ve gerilim yüklü, her ayrıntısı düşünülmüş sinematografik bir atmosferde geçiyor. Bu şekilde okuyucuyla karakterin soluduğu havanın aynılığı sağlanmaya çalışılmış aslında. Duyguların ifade edilmesinde genelde kalp ve zihnin birbirinin yerine kullanıldığını görebiliriz. Her ne kadar anlatıcı deliliğini rasyonel temellere oturtma çabası içinde olsa da “kalbi” yani duyguları kendini ele verir cinsten. Bazen olaylar anlam veremediğimiz ölçüde dehşet ve gaddarlıkla seyrederken, belki de hafifletici unsur olarak, komedi damarının ortaya çıkışı öykülerinin karakteristiklerindendir.

Çeviride sizi zorlayan bölümler oldu mu?

Özellikle öykülerin giriş paragrafları bir çeşit kripto özelliği taşır. Poe’nun metaforik ve figüratif dili, algısının çok farklı işleyişi başlangıçta beni çok yavaşlattı.

Çevirilerin devamı gelecek mi?

Poe’nun öykü çevirisi, üç cilt olarak tasarlandı. Bu seri tam bir seçki niteliğinde. Meraklılarına üçüncü cildin çevirisinin devam ettiği müjdesini verebiliriz.

#Edgar Allan Poe
#Kuyu ve Sarkaç
#Şehrazat’ın Bin İkinci Gece Masalı
#Çevirmen
#Selma Aksoy Türköz
5 yıl önce