|

Yürüyüş sırasında rastladıkları devasa yumurta şoke etti

Jose Antonio Nievas isimli bir çiftçi, yürüyüşe çıktığı sırada nehir kıyısında sıra dışı bir keşfe imza attı. Çiftçi, çukura sıkışmış dev bir yumurta gördü. Gerçeği öğrenince ise şaşkınlığı iki kat arttı. Yapılan keşif sonrasında devasa büyüklükteki ‘yumurta’nın aslında tarih öncesi çağlarda yaşamış, armadilloya benzeyen ve 10.000 yıl önce soyunun tükendiğine inanılan gliptodon fosili olduğu ortaya çıktı.

Yeni Şafak
11:34 - 15/01/2019 Salı
Güncelleme: 11:34 - 15/01/2019 Salı
Diğer
Gliptodonların, kaplumbağa gibi kabuklarının kurşun geçirmez dayanıklılıkta olduğuna inanılıyor.
Gliptodonların, kaplumbağa gibi kabuklarının kurşun geçirmez dayanıklılıkta olduğuna inanılıyor.

Arjantin’in başkenti Buenos Aires yakınlarındaki bir köyde Jose Antonio Nievas isimli bir çiftçi yürüyüşü sırasında rastladığı şey herkesin dikkatini çekti. Çiftçi, çukura sıkışmış dev bir yumurta gördü.

Gözlerine inanamayan Jose bunun bir dinozor yumurtası olduğunu düşündü. Gerçeği öğrenince ise şaşkınlığı iki kat arttı. Çiftçi Jose Antonio Nievas, uzmanların tarih öncesi dev bir hayvanın kalıntısı olduğuna inandığı, sıra dışı bir keşif yaptı.


Gliptodon fosili olduğu ortaya çıktı

Başta Jose bunun dev bir dinozor yumurtası olduğunu düşündü. Uzmanlar, yapılan keşif sonrasında şaşkınlıklarını gizleyemediler. Devasa büyüklükteki ‘yumurta’nın aslında tarih öncesi çağlarda yaşamış, armadilloya benzeyen ve 10.000 yıl önce soyunun tükendiğine inanılan gliptodon fosili olduğu ortaya çıktı.

  • Fosilin sahne olduğu kanısında iddialar da var. Çünkü, uzmanlar fosili henüz detaylı olarak incelemedi. Londra Doğal Tarih Müzesi’nin önde gelen isimlerinden Profesör Adrian Lister, bunun gerçek bir gliptodon fosili olduğuna inanıyor. Lister, Daily Mail’e “Fosilin gerçek olduğuna inanıyorum” dedi.

Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nin müdürü Ross MacPhee, fosilin gerçek olduğuna inananlardan. MacPhee, Daily Mail’e “Çok gerçekçi görünüyor. Bunun gibi kabuğumsu fosillerin parçalanmaması çok zor. Ancak parçalanmadan günümüze kadar dayandığı da oluyor” dedi.


Ender rastlanan bir olay

Gliptodonların, kaplumbağa gibi kabuklarının kurşun geçirmez dayanıklılıkta olduğuna inanılıyor. Gliptodonların da kendi aralarında farklı cinsleri var. Her birinin kabuğundaki desenler tıpkı parmak izi gibi eşsiz.

Hayvanın fosilleri, Arjantin’de sıkça bulunuyor. Volkswagen Beetle büyüklüğünde olan türün, Buzul Çağı’nın sonuna yaklaşırken soyunun tükendiği tahmin ediliyor. Ancak çok daha küçük boyutta olan akrabası armadillonun soyu hala devam ediyor.


Doğal Tarih Müzesi’nin müdürü Adrian Lister, buna benzer fosillerin nehir kıyısında bulunmasının nedenini, nehir yatağının eğimi ve nehir sularının hızı olarak açıklıyor. Ancak böyle bir kabuğu zarar görmeden bulmak çok ender rastlanacak türden bir olay.



#Doğal Tarih Müzesi
#Hayvan Fosilleri
#Arjantin
5 yıl önce