|

Lübnan'da "MİM" müzesi

Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Saint-Joseph Üniversitesi kampusünde yer alan "MİM" müzesinde 65 ülkeden 300'den fazla farklı türde bin 480 parça madeni eşya sergileniyor.

Aa
00:00 - 13/11/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:21 - 13/11/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Lübnan'da "MİM" müzesi
Lübnan'da "MİM" müzesi

Doğal madenlerin çeşitliliği ve kalitesi açısından dünyanın en önde gelen özel koleksiyonlarından biri olarak kabul edilen müzede florit, reyhani cinsi zümrüt, morganit, yakut, mavi yakut, elmas ve altın madenlerinden 300 farklı tür sergilenen bin 480 çeşit madeni taşın uluslararası standartlarda muhafaza edildiği belirtiliyor.

Tabiattaki ilk halleriyle sunulan el değmemiş eşsiz güzellikleriyle onlarca farklı taş ve madenin yer aldığı 1300 mertekare alana kurulu "MİM" müzesi, Arapça müze ve maden kelimelerinin kısaltmasından meydana geliyor.

MİM müzesinin sahibi Kimya Mühendisi Salim Edde'nin maden koleksiyonu merakı onu ülkesinin çok uzağında sınırlar ötesindeki taşları toplamaya sevk etmiş. Edde, 65 ülkeden internet üzerinden ihaleyle koleksiyonuna 16 yılda bin 480 parça eklediğini söylüyor.

"Madenciliğin benim için bir tutku haline geldi"

"Koleksiyonumda farklı geometrik şekillere sahip, eşsiz ve gözalıcı renklerde 300 faklı türde taşı bir araya getirdim. Müze'deki koleksiyonları 1997'de toplamaya başladık. MİM'deki madenler, tıpkı dağlar ve maden ocaklarından çıkarıldıkları ilk hallerinde olduğu gibi muhafaza ediliyor. "MİM" müzesini kurmaktaki asıl hedef "madencilik tutkusunu" dünyaya pazarlamak. "MİM" diğerlerinden tamamen farklı. Çünkü o, insan müdahalesinin olmadığı, tabiatın kendi ürettiğini sergiliyor."

Edde, müze'deki koleksiyonların estetik değerlerinin yanı sıra kültürel değerleri de barındırdığını ifade ederek, "Müzede sergilenen eserler modern sanatçılar, ressamlar ve hatta takı tasarımcıları için ilham kaynağı haline geldi. İnsanlar tabiatın güzelliklerini seyretsin, bilimsel ve kültürel açıdan tanıtımlarına katkı sağlansın diye MİM'i kurduk" diye konuştu.

Müze'deki elektronik bilgilendirme ekranları ile her bir taş hakkında ziyaretçilere bilgi veriliyor.

Maden dünyası ve maden sanatı hakkında bilgi veren kısa filmlerin de gösterildiği Beyrut'taki MİM müzesi, Pazartesi günleri dışında sabah 10.00 ila akşam18.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

10 yıl önce