|

Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El Hüseyni kimdir?

Menzil cemaatinin manevi önderi, ömrünü Allah yoluna adamış, binlerce talebe yetiştiren ve Yüzbinlerce insanın hidayetine vesile olan Gavs-ı Sani Seyyit Abdulbaki El Hüseyni'nin tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Menzil Şeyhi Abdulbaki, yüz binlerce seveninin katılımıyla irşadın merkezi Menzil Köyünde, babası Seyyid Abdülhakim ile abisi ve aynı zamanda şeyhi olan Seyda Muhammed Raşid Elhüseyni’nin de bulundu ebedi istirahatgahı Markat’ta defnedildi. Peki Peki, Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni kaç yaşında, nereli?

11:19 - 13/07/2023 Perşembe
Güncelleme: 11:18 - 14/07/2023 Cuma
Yeni Şafak
Menzil Şeyhi Gavsı Sani Abdulbaki Elhüseyni
Menzil Şeyhi Gavsı Sani Abdulbaki Elhüseyni

Öğretileriyle ve rehberliğiyle binlerce kişiye ilham vermiş ve manevi yolculuklarında rehberlik etmiş olan Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El Hüseyni bir süredir sağlık sorunları yaşıyordu. Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El Hüseyni İstanbul’da tedavi gördüğü Emsey Hastanesi’nde 12 Temmuz Çarşamba günü saat 14:10’da en çok sevdiği Hak’ka yürüdü. Gavsı Sani olarak bilinen Menzil Şeyhi Abdulbaki El Hüseyni’nin cenazesi İstanbul’dan yüz binlerce sevininin gözyaşları ile Menzil’e götürüldü.

Nakşibendi Tarikatı’nın Halidiye Kolu Menzil cemaatinin irşad merkezi olan Adıyaman’ın Kahta ilçesinin Menzil Köyü Sadakı Kiramın büyüklerinden olan Seyyid Abdülbaki Elhüseyni’yi son yolculuğuna uğurlamak için sevenleriyle doldu taştı.

Kılınan cenaze namazının ardından Menzil Şeyhi, Markat’taki yerine defnedildi. Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni kimdir sorusu yanıt arıyor. Peki, Seyyid Abdulbaki El-Hüseyni kaç yaşında, nereli?

Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki El Hüseyni kimdir?

Menzil şeyhlerinden günümüzde son halkasını temsil eden Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki El Hüseyni, 1943 yılında Siirt ilinin Baykan ilçesi'nde doğmuştur.

Babası Nakşibendi Tarikatı'nın büyüklerinden olana Sadatı Kiramlardan Seyyid Abdulhakim el-Hüseyni'dir. Babasından sonra "şeyh" olan abisi Seyyid Muhammed Raşid Erol (d.1930) 22 Ekim 1993 tarihinde vefat edince Abdulbaki El Hüseyni cemaatin başına geçti.

Seyyid Muhammed Saki ve Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki Elhüseyni

Köyündeki babasına ait medresede Arapça ve din ilimlerini öğrendi. Eğitimine Siirt'te ve Van'da devam etti. Genç yaşlarında verem hastalığı geçirdi, Ankara'ya tedavi için gönderilerek iyileşti.

Öğrendiği ilimler sonucunda Menzil cemaati kapsamında İslam adına çalışmalar yapmıştır. Gavsı Sani'nin 5'i erkek 2'si kız olmak üzere 7 evladı vardır. Seyyid Abdulbaki El Hüseyni, geride irşad yapacak çok sayıda halife, talebe yetiştirmiştir. Bunlardan üçü Seyyid Muhammed Saki, Seyyid Fettah ve Seyyid Mübarek Elhüseyni’dir.

Menzil Şeyhi kim?

Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki Elhüseyni'nin vefatından sonra, halife olan üç oğlu Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Mübarek Elhüseyni, Menzil'de irşad vazifelerine devam edecek. Mürşit seçmede herkesin serbest, kimin gönlü kime yönelirse ona intisap edecek, herkes kalbine yönelerek Gavsı Sani'nin üç oğlundan birine intisap edilecek.


#Menzil Şeyhi
#Gavsı Sani
#Seyyid Abdulbaki El Hüseyni
10 ay önce