|

Seyyid Muhammed Saki kimdir?

Nakşibendi Tarikat’nın Halidiye kolu Menzil cemaati şeyhi Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki El Hüseyni, tedavi gördüğü İstanbul Emsey hastanesinde Hakka yürüdü. Dünyanın dört bir tarafından yüzbinlerce seveninin katıldığı cenaze töreni sonrası irşad yeri olan Menzil’deki Markat-ı Şerif’te son yolculuğuna uğurlandı. Muhammed Saki El Hüseyni, Menzil Şeyhi Abdülbaki Hocaefendi’nin oğlu aynı zamanda halifesidir. Peki yeni Menzil Şeyhi kim oldu? Gavsı Sani'den sonra Menzil Şeyhi Muhammed Saki mi oldu? Şeyh Seyda Muhammed Saki Menzil'de mi?

09:34 - 13/07/2023 Perşembe
Güncelleme: 10:21 - 25/10/2023 Çarşamba
Yeni Şafak
Menzil Şeyhi Muhammed Saki Elhüseyni
Menzil Şeyhi Muhammed Saki Elhüseyni

Menzil Cemaati, Nakşibendi tarikatının Halidiye kolunun Menzil şubesi olarak bilinen ve merkezi Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bulunmaktadır. Cemaatin kurucusu ve ilk şeyhi olan Seyyid Abdulhakim El Hüseyni, 1972 yılında Hak’ka yürümüştür. Gavsı Bilvanisi olarak da bilinen Seyyid Abdulhakim El Hüseyni’nin yerine oğlu aynı zamanda talebesi olan Seyyid Muhammed Raşit El Hüseyni cemaatin ikinci şeyhi oldu. 1993 yılında ise Seyda olarak bilinen Muhammed Raşit Elhüseyni en çok sevdiği Ragbine kavuşmasıyla birlikte yeni menzil şeyhi Seyyid Muhammed Raşit El Hüseyni’nin kardeşi olan Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki El Hüseyni olmuştur.

Seyyid Abdülbaki El Hüseyni, 12 Temmuz 2023 tarihinde tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Cenaze namazı binlerce seveninin katılımıyla irşad merkezi olan Menzil’de kılındı. Seyyid Abdülbaki Elhüseyni babası ve abisinin de naaşlarının bulunduğu Menzil’deki Markatta defnedildi.

Muhammed Saki El Hüseyni kimdir?

Seyyid Abdülbaki El Hüseyni’nin yerine halifesi olan üç oğlu da Menzil'de irşad görevine başladı.

Seyda Şeyh Seyyid Muhammed Saki Elhüseynî, Menzil Şeyhi Seyyid Abdülhakim El Hüseyni’nin torunu, Şeyh Seyyid Muhammed Raşid El Hüseyni’nin yeğeni, Gavsı Sani Şeyh Seyyid Abdulbaki El Hüseyni’nin en büyük evladıdır. Şeyh Seyyid Muhammed Saki Elhüseynî, Menzil Şeyhi Seyyid Abdulbaki Elhüseyni'nin ilk halifesidir.

Seyyid Muhammed Saki el Hüseyni hazretleri Nakşibendi Tarikatının Menzil şubesi Şeyhi Seyyid Abdulbaki (Gavsı Sani) El Hüseyni hazretlerinin halifelerinden biridir. Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki’nin (k.s) 5 oğlu ve 2 kızı vardır. Gavsı Sani Seyyid Abdülbaki Elhüseyni Efendinin Muhammed Saki, Seyyid Muhammed Fettah ve Mübarek Elhüseyni de irşad ile görevlidir.

Şeyh Seyda Muhammed Saki, Serhendi Vakfı ile Dehlevi Yayınlarını kurdu. Serhendi Vakfı'nın Türkiye sorumlusu ise Şemsettin Bektaşoğlu oldu.

Menzil Şeyh Muhammed Saki Elhüseyni'nin kaç çocuğu var, isimleri nedir?

Şeyh Seyyid Muhammed Saki Elhüseyni hazretlerinin evlatları şunlardır:

  • Seyyid Muhammed Yakub Elhüseyni
  • Seyyid Muhammed Ragıp Elhüseyni
  • Seyyid Muhammed Abdussettar Elhüseyni

Menzil'in yeni şeyhi kim oldu?

Gavsı Sani Seyyid Abdulbaki Elhüseyni'nin vefatından sonra, halife olan üç oğlu Muhammed Saki, Muhammed Fettah ve Mübarek Elhüseyni, Menzil'de irşad vazifelerine devam edecek. Mürşit seçmede herkesin serbest, kimin gönlü kime yönelirse ona intisap edecek, herkes kalbine yönelerek Gavsı Sani'nin üç oğlundan birine intisap edecek.

#Muhammed Saki
#Menzil Şeyhi
#Gavsı sani
#seyyid abdulbaki elhüseyni
10 ay önce