|

Güçlü başkana güçlü Meclis

Türkiye’de yeni bir devri başlatan 24 Haziran seçimleri, Cumhur İttifakı’nın muhteşem zaferiyle sonuçlandı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde Türkiye’nin ilk ‘başkanı’ yüzde 52,5 oyla seçilen Recep Tayyip Erdoğan olurken, AK Parti ve MHP 600 sandalyeli Meclis’in 342’sine sahip oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/06/2018 Pazartesi
Güncelleme: 03:13 - 25/06/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Devlet Bahçeli - Recep Tayyip Erdoğan
Devlet Bahçeli - Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran sonrası ‘Güçlü Meclis, Güçlü Hükümet’ solganı ile yönetimde sağlıklı işleyiş için gündeme taşıdığı formül tuttu. Milletvekili sayısı 600’e yükselen TBMM’de seçmen Cumhur İttifakı partilerine 342 milletvekili desteği vererek ‘güçlü hükümet’ istediğini gösterdi. Cumhur İttifakı, dünkü seçimde CHP/İYİ Parti/Saadet Partisi’nin oluşturduğu Millet İttifakı’na yaklaşık yüzde 20 fark atarak TBMM’de çoğunluğu elde etti.

ÇOK PARTİLİ MECLİS

Dünkü seçimle birlikte TBMM’deki dengeler yeniden oluştu. Yeni sistemle beraber Meclis’teki parti sayısı çoğaldı. 4 partili TBMM’de yeni dönemde 9 partinin temsilcileri bulunacak. AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin dışında yeni dönemde İYİ Parti de TBMM’de bulunacak. BBP’li isimler AK Parti listelerinden, Demokrat Parti’li isimler İYİ Parti listelerinden Saadet Parti’li isimler de CHP listelerinden TBMM’ye girebildi. Böylece transferler haricinde en son seçimle 1999’ta TBMM’de temsil edilen eski DYP, yeni adıyla Demokrat Parti, Gültekin Uysal’la TBMM’de yıllar sonra yer buldu. CHP ile ittifak kurarak Meclis’e girebilen Saadet Partisi de 16 yıl sonra bir ilki yaşamış oldu. Seçime AK Parti listesinden giren BBP’yi genel başkan Mustafa Destici temsil ederken, Saadet Partisi de 3 vekilini CHP sıralarından Meclis’e soktu.

İŞTE VEKİL SAYILARI

TBMM’nin 27. döneminde AK Parti 293, CHP’nin 147, HDP’nin 67, MHP’nin 49, İYİ Parti 44 milletvekili ile temsil edilecek. Böylece AK Parti ve MHP ulaştıkları 342 milletvekili sayısı ile TBMM çalışmalarında sıkıntı yaşamadan yasamaya odaklanabilecek. Böylece, cumhurbaşkanı ile koordineli ve ahenkli çalışacak bir Meclis yapısı da seçmenden onay almış oldu.

Yeni sistem hayırlı olsun

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile TBMM’nin işleyişinde önemli değişiklikler oldu. Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması, bakanların parlamento dışından atanması ve başbakanlığın tarihe karışması nedeniyle hem oturma düzeninde hem de genel kurul çalışmalarında yenilikler yaşanacak. Bunlardan öne çıkan detaylar şöyle:

* Yeni dönemde TBMM, üye tam sayısının 5’te 3 çoğunluğu, yani 360 milletvekilinin oyu ile seçimi yenileme kararı alabilecek.

* Anayasa değişikliği için 400 oy şartı aranacak.

* TBMM’nin denetim yollarından biri olan bakanlar kurulunun veya bir bakanın düşürülebilmesi amacıyla verilen gensoru, yeni sistemde olmayacak. Ancak cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar hakkında soruşturma talebinde bulunulabilecek. Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanlar hakkında soruşturma önergesi verilebilmesi için 301 oy gerekecek. Haklarında soruşturma komisyonu kurulabilmesi için 360 oyu aranacak. Yüce Divan’a gönderilmesi için ise TBMM’nin üye tam sayısının 3’te 2’sinin yani 400 vekilin imzası gerekiyor.

* Meclis’te salt

çoğunluğu sağlayabilmek için 301 oya ihtiyaç var. 24 Haziran seçim sonuçlarıyla birlikte AK Parti ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı’nın sandalye sayısı 342 oldu.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Devlet Bahçeli
#Seçim
#Zafer
6 yıl önce