|

Karada bundan hızlısı yok: Hyperloop 1300 km/s

SpaceX'in düzenlediği Hyperloop (Hız Yuvarı) Tasarımı yarışmasında birbirinden farklı tasarımlar boy gösterdi.

Yeni Şafak ve
09:39 - 2/02/2016 Salı
Güncelleme: 10:38 - 2/02/2016 Salı
Yeni Şafak

Geçtiğimiz hafta, gelecek nesillerin (büyük olasılıkla) sıradan bir şekilde kullanacağı ulaşım sistemi olan

hız yuvarının

(

hyperloop

) inşası için gerekli izinlerin alındığını ve projeye ABD'de başlanacağını



Hız yuvarını kısaca özetlemek gerekirse; indirgenmiş basınç borularının içinde, hava kompresörleri ve asimetrik motorlar ile hareket eden bir kapsülden oluşan bir sistem. Süper hızlı ulaşım sağlayacak bu kapsüller

saatte 1300 km

hıza kadar çıkabiliyor ve 570 km'lik bir yolu 35 dakikada gitmemizi sağlıyor. Gerekli enerjiyi ise doğrudan güneşten sağlıyor.





Bildiğimiz gibi projenin fikir babası

SpaceX

ve

Tesla Motors

'un kurucusu ve CEO'su

Elon Musk

. Güney Afrika asıllı ABD'li girişimci Musk, hız yuvarı projesini yapabileceğini ancak takviminin çok dolu olmasından ötürü böyle bir işe kalkışmayacağını duyurmuş ancak gerek maddi gerekse de fikri anlamda yardımcı olabileceğini belirtmişti.





İşte bu doğrultuda SpaceX (daha çok gençlere yönelik) hız yuvarı tasarım yarışması

Yarışmaya dünyanın farklı noktalarından 120 takım katıldı. Katılanlardan yalnızca 23 tasarım üst düzey ve gelecek vaat eden tasarım olarak seçildi. Finalistler, sponsorlar tarafından 150 bin dolara kadar teşvik parası alacak. Ayrıca küçük ölçekte üretilen tasarımlar, SpaceX'in genel merkezinde önümüzdeki Haziran ayında test edilecek.



Katılanların arasında en çok dikkat çeken tasarım MIT'nin (Massachusetts Teknoloji Enstitüsi) Hyperloop konseptiydi. Takım kaptanı Philippe Kirschen'e göre ön plana çıkmalarının sebebi; tasarladıkları hız yuvarının güvenlik, ölçeklenebilir ve uygulanabilir olması.





Massachusetts ekibi, Elon Musk'ın “En basit ve kullanışlı sistemi destekleyeceğim." sözünü dikkate alarak hız yuvarı tasarımını bu doğrultuda geliştirmeye özen gösteriyor. Hız yuvarı fikrinin sahibi ve yarışmayı düzenleyen kişi olan Musk'ın bu konudaki söylemlerini dikkate almamak olmazdı zaten.



Diğer katılan yarışmacıların tasarımlarına da bir göz atalım:










#hyperloop
#hız yuvarı
#ray ötesi sistem
#elon musk
#spacex
#tesla motors
8 yıl önce