|

Uzayda 1 yılın özeti: Gençleşti ve boyu uzadı!

Uzaydaki 1 yıllık yolculuğun ertesinde dünyaya dönen Scott Kelly artık eski Scott Kelly değil!

Yeni Şafak ve
11:30 - 5/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 09:31 - 5/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

NASA, uzaydaki 1 yıllık yolculuğu sona erip de dünyaya geri dönüş yapan Scott Kelly üzerinde yürüttüğü araştırmanın öncül sonuçlarını yayımladı.



NASA'nın ilk verilerine göre Kelly artık 5 cm daha uzun ve 28 mikrosaniye kadar da daha genç bir insan.



Uzunluğun sebebi uzayda yerçekimi olmaması. Haliyle vücudu yere çeken bir güç olmayınca da genleşme neticesinde boy uzuyor. Tabii bunun geçici bir değişiklik olduğunu da söyleyelim. Neticede artık dünyaya döndü ve yerçekiminin etkisine girdi. Birkaç ay içerisinde boyu da eski uzunluğuna dönecek.



Gençliğinin sebebi ise Einstein'ın

'nin

bölümünde açıkladığı üzere, farklı hızlarda hareket eden iki obje için zaman algısının farklı oluşu. Şöyle ki zaman hızlı olan için daha yavaş akıyor. Ki bu bağlamda da teorik olarak ışık hızına eriştiğimizde duran zaman ışık hızının ötesinde ise geriye sarmaya başlıyor. İşte yaklaşık bir yıldan beri, saatte yaklaşık 27,500 km hızla yol alan UUİ (Uluslararası Uzay İstasyonu) içerisinde bulunan Kelly içinde zaman bu hız neticesinde dünyaya kıyasla daha yavaş aktı.







Evet; ilk veriler bunlar. Tabii asıl önemlilerine henüz gelmediğimizin de altını çizelim. Malum NASA'nın birincil önceliği Uzaya giden Scott Kelly ile dünyada kalan aynı yumurta ikizi Mark Kelly'yi karşılaştırmak suretiyle değişiklikleri gözlemlemek.



Detaylara

erişebilirsiniz, konuya ilişkin öncül bilgiler sunan ilgili haberlerimiz ise aşağıda:











#uzay
#nasa
#roscosmos
#uluslararası uzay istasyonu
#scott kelly
#Mikhail Korniyenko
#Mark Kelly
8 yıl önce