|

Uzayda bir ilk: Yeniden kullanılabilir roket, yeniden kullanıldı!

Amazon'un sahibi Jeff Bezos'un New Shepard roketi ikinci kez başarılı bir şekilde iniş yaptı.

Yeni Şafak ve
15:15 - 23/01/2016 Cumartesi
Güncelleme: 15:16 - 23/01/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Yeniden kullanılabilir roket yarışında rekabet kızışıyor. İlk olarak 2015'in Kasım ayında

Blue Origin

'in

New Shepard

roketi uzaya çıktıktan sonra başarılı bir iniş yapmıştı. Ardından birçok başarısız denemenin ardından

Falcon 9

roketi de Aralık ayında tarih yazmış ve ilk kez başarılı bir iniş gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz hafta Falcon 9, başarısını yinelemek için bu kez denizin üzerine kurulmuş bir platforma iniş yaptı ancak roketin ayağındaki bir arıza nedeniyle roket yan yattı ve patladı.





Evet; genel tabloyu çizdikten sonra

geçebiliriz:



Jeff Bezos

'un (Amazon.com'un kurucusu) sahibi olduğu Blue Origin, New Shepard roketini yeniden uzaya gönderdi. Dünyadan yaklaşık 100 kilometre yükseğe çıkan roket, başarılı bir şekilde inişini gerçekleştirdi. Böylece Blue Origin, başarılı bir şekilde indirdiği roketini, tekrar uzaya gönderip karaya indirerek bir

ilke imza atmış oldu

. Hatırlayacağımız gibi

SpaceX'

in kurucusu ve CEO'su

Elon Musk

, indirmeyi başardıkları Falcon 9'u tekrar kullanmayacaklarını çünkü kendileri için çok değerli olduğunu belirtmişti.





Tabii burada atlanmaması gereken çok önemli bir detay var, o da Falcon 9 ve New Shepard roketleri arasındaki fark. New Shepard

yolcu taşımak için tasarlanmışken Falcon 9 ise uzayın daha uzak noktalarına kargo ve yük taşımak için geliştirildi. Dolayısıyla roket yeniden inişe geçtiği zaman New Shepard'a oranla çok daha hızlı oluyor. Ayrıca aradaki boyut farkını da unutmamak lazım.



Bu arada alçak dünya yörüngesine yolcu taşımacılığının altında yatan temel sebebin uzay turizminin geliştirilmesi olduğunu da not olarak düşelim. Bu konudaki ayrıntılı bilgiyi dolaylı olarak aşağıdaki haberimizde vermiştik zaten, haliyle konumuzdan sapmadan devam ediyoruz:









Yani kısaca özetmelem gerekirse New Shepard'ın (tırmak içerisinde) eğlence, Falcon 9'un ise görev odaklı roketler olduğunu söylersek (tam kapsamamakla birlikte) konuyu biraz daha açıklığa kavuşturmuş oluruz.



Bununla birlikte tabii ki New Shepard'ın Falcon 9'dan küçük olmasının vs. Blue Origin'in başarısını gölgelemediğinin de altını kalın harflerle çizelim.



Velhasıl Jeff Bezos inişin artık tamamen ayarlandığını ve artık deneme uçuşlarının yapılmayacağını açıkladı. Bezos'un bir sonraki hedefi çalışmaları genişletmek ve uzay seyahatlerini sıklaştırmak imiş.







#blue origin
#new shepard
#spacex
#falcon 9
#jeff bezos
#elon musk
#roket
#amazon
#tesla motors
#uzay
8 yıl önce