|

Türkiye-Moldova arasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulacak

Moldova'da IV. Dünya Gökoğuz Kongresi’nde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, "Dünyada Ortadoğu ve Kafkasya Türkiye için neyse Gagauzya bölgesi de bizim için odur" dedi. Başkan Yıldırım, 22 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek olan Karadeniz Ekonomi İşbirliği Zirvesi'nde Türkiye ile Moldova ilişkilerinin Yüksek Düzeyli İşbirliği seviyesine çıkarılacağını söyledi.

Yeni Şafak
15:13 - 6/05/2017 Cumartesi
Güncelleme: 15:43 - 6/05/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Başbakan Binali Yıldırım
Başbakan Binali Yıldırım

Başbakan Yıldırım, Moldova'da IV. Dünya Gökoğuz Kongresi’nde konuştu. İki ülke ilişkilerinin önemine vurgu yapan Başbakan Yıldırım, Gagauzya bölgesinin iki ülke ilişkileri açısından önemli bir konu olduğunu vurguladı.

Başbakan Binali Yıldırım, "Bizim için Kafkasya, Ortadoğu neyse Moldova'da Gagauz'da odur" dedi.

Türkiye'nin son dönemde uluslararası alanda mültecilere en fazla sahip çıkan ülke olduğunu söyleyen Yıldırım, "Her 5 mülteciden birine biz yardımcı oluyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu kapsamda Afrika'ya ziyaretler gerçekleştirdiğini söyleye Yıldırım, "Sayın Cumhurbaşkanımız bu yıl Afrika'ya yaptığı ziyaretlerle bir rekora imza attı. Tam 23 Afrika ülkesini ziyaret etti. Dünyada yaşanan sorunları dünyaya duyurmanın çabası içerisindeyiz. Değerli dostum Pilip ve Parlamento Başkanı ile çok önemli bir toplantı yaptık. Özerk Gagauz bölgesinin kalkınması için yapulacakları konuştuk. Gördük ki müşterek yapacağımız işler var. Bu toplantıya Sayın Cumhurbaşkanının katılmış olması bu toplantının önemini daha da artırmaktadır. Bu yıl 22 Mayıs'ta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın başkanlığında İstanbul'da gerçekşecek olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Zirvesinde Cumhurbaşkanımız Moldova Cumhurbaşkanı ile görüşecek. Bu toplantıda iki ülke ilişkileri Yüksek Düzeyli İşbirliği seviyesine çıkarılacak" dedi.

Hamdullah Suphi Tanrıöver'in yazılarında Türklerin birliğini vurguladığını söyleyen Yıldırım, "Bugün Türkiye'nin konuşlu olduğu nehirlerden birinin kolu da Gagauz bölgesidir." dedi.

22 ülkeden Gagauz Türkü katıldı

Bugün aramızda 22 ülkeden Gagauz Türkünün bu kongreye katıldığını öğrendim. Dünyanın birçok ülkesinden Rusya'dan, Ukrayna'dan ve diğer ülkelerden buraya gelen Türkleri sevgiyle, muhabetle selamlıyorum. Moldova ile birlikte Gagauz'yanın kakınması için yoğun çaba gösterdik. Gagauz'yanın 1994'te özerklik kazanmasında rahmetli Süleyman Demirel'İn yoğun çabaları oldu. Kardeşlerimizin nerede ne zaman ihtiyaçları olursa, biz her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz. Başkan İrina'nın da bahsettiği üzere geçen sene yaşanan sel felaketine karşı mağdur olan 15 aileye konutlarını yapıp teslim etti. Afetin tekrarlanmaması için bölgedeki derenin ıslahı için çalışma yürütüyoruz.

Kendi dil ve kültürünüzü öğrenin

Başbakan Yıldırım, "Tüm bu yapılanların önemli bir sebebi var. Bu bölgede yaşayan Gagauz bölgesinin kendi dil ve kültürünü yaşatması ve gelişen büyüyen Moldova'ya katkı yapmasıdır. Bölgede yaşanan genç işsizliğe karşı tedbir almamız gerekiyor. Mevcut potansiyele baktığımız zaman Moldova'nın en az gelişmiş bölgesi olması Gagauz'un kaderi değildir. Bugün Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakan ile bu konuyu ele aldık. Kendilerin Türkiye Cumhuriyeti adına teşekkürlerimi sunuyorum. Gagauzya'ya yapılacak yatırımlara daha fazla katkı yapmaya teşvik etmeye devam edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan bu bölgeye serbest bölge kurulması için gerekli düzenleme parlamentodan geçerse önemli bir iş ve aş alanını bölgeye kazandırmış olacağız. Ana dilinizi öğrenmeniz çok önemli ama yaşadığınız ülkenin dilini öğrenmeniz de çok ama çok önemli. Böylece ülkede birçok konuda görev alma imkanınız ve dışarıda ülkenizi temsil etme imkanınız olacaktır. Bu bölgeye daha Rumence öğretmenin gönderilmesi ve bizim de buraya daha fazla öğretmen göndermemizin temin edilmesini istiyoruz" dedi.




#Binali Yıldırım
#Molodova
7 yıl önce