|

Yeni Amerikalıları korku sardı

Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon için hazırlıkları bazı Amerikalı uzmanlar arasında paniğe yol açtı. Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi isimli düşünce kuruluşundan Nicholas Heras, Türkiye'nin DEAŞ'ı yok edemeyeceğini savunarak "DEAŞ, Bukemal bölgesine yakın, bu da Türkiye ile arasında 400 kilometreden fazla mesafe var demek. Bu uzaklığa Türkiye'nin ulaşması imkansız" ifadelerini kullandı. Türkiye ise, operasyon kapsamında PKK ve DEAŞ'ın kökünü kazıyacağını söyleyerek kararlığını vurgulamıştı.

Yeni Şafak
13:07 - 26/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:22 - 26/12/2018 Çarşamba
Diğer
Türk askerleri Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatıyla sınırındaki güvenlik tehdidini büyük ölçüde azaltmıştı
Türk askerleri Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatıyla sınırındaki güvenlik tehdidini büyük ölçüde azaltmıştı

Türkiye'nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekatları sonrası Fırat'ın doğusu için harekete geçmesi bir takım çevreleri rahatsız etti.

Washington'daki Yeni Amerikan Güvenliği Merkezi isimli düşünce kuruluşundan Nicholas Heras, "Türkiye'nin DEAŞ karşıtı operasyonların kontrolünü üstlenebileceğine Trump'ı inandırarak, Erdoğan aslında kendi başarısının kurbanı oldu" şeklinde ifadeler kullandı.

ÖSO'yu küçümsedi

Heras, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin elinde şu an itibariyla, Suriye'nin doğusunu elinde tutabilecek büyüklükte, tecrübede ve meşruiyette bir Özgür Suriye Ordusu gücü bulunmuyor. Böyle bir kuvvetin oluşturulması, ABD desteği ile bile olsa, uzun aylar sürecektir"

  • Suriye'nin doğusunda ve ortasında, ceplere dağılmış durumdaki DEAŞ unsurları ile Türk ordusu ve Türkiye destekli isyancıların arasında yüzlerce kilometrelik bir mesafe bulunuyor.

Yine ajansın konuştuğu Washington Yakın Doğu Araştırmaları Enstitüsü'nden Fabrice Balanche de mesafeye dikkat çekerek şunları savundu:

"DEAŞ El Bukemal bölgesine yakın, bu da Türkiye ile arasında 400 kilometreden fazla mesafe var demek. Bu uzaklığa Türkiye'nin ulaşması imkansız. Amerikan askerlerinin ayrılmasından sonra buradaki DEAŞ yapılanması ile Suriye ordusu ve Iraklı Şii milisler ilgilenecektir.



Kaynak: BBC, AFP

#Türkiye
#Fırat
#Erdoğan
#Suriye
#DEAŞ
#Trump
#ABD
5 yıl önce