|

KOBİ’lere 10 milyarlık yeni nefes

KOBİ'ler için ikinci yen bir finansman paketi devreye alındı. “Birlikte Kazanacağız” sloganıyla KOBİ’lere 10 milyar liralık “Destek Kredisi” sağlanacak. İşletme başına 200 bin TL’yi aşmayacak kredi, ilk 6 ayı anapara geri ödemesiz olarak ve Kredi Garanti Fonu’nun sağladığı kefaletle verilecek. Odalar ve borsaların para desteği verecek, bankalar ise kaldıraç görev üstlenecek.

Murat Palavar
04:00 - 1/09/2018 Cumartesi
Güncelleme: 01:26 - 1/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak 
ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Birlikte 
Kazanacağız’ protokolü imzalandı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen ‘Birlikte Kazanacağız’ protokolü imzalandı.

Özel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıran yeni bir nefes kredisi paketi daha devreye alındı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla düzenlenen "Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi protokolü dün İstanbul’da imzalandı. Binlerce işletmeye sağlanacak toplam 10 milyar liralık KOBİ Destek Kredisi protokolünü destek veren bankaların genel müdürleri ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu imzaladı.

3 AYDA 10 MİLYARLIK KREDİ

Yeni çalışma 2017 yılında başlatılan ve “Finansmanda İnovasyon” adı verilen “Nefes Kredisi”nin devamı niteliğinde. Yeni paketle 2-3 ay içinde KOBİ’lere 10 milyar lira yeni kredi imkanı sağlandı. Bundan önceki Nefes Kredileri ile birlikte sağlamış olan düşük faizli kredi büyüklüğü 20 milyar lirayı aşacak. KOBİ Destek Kredisi faizi aylık yüzde 1.85 olacak. Yıllık maliyeti ise yüzde 22’yi aşmayacak. Pakete kaynak koyan oda ve borsalara üye işletmeler yararlanacak.


ÜST LİMİT 200 BİN TL

İlgili işletmeler anlaşma kapsamında en fazla 200 bin lira kredi kullanabilecek. Ve kredi 6 ay anapara ödemesiz, sonrasında 12 eşit taksitli toplam 18 ay olacak. Kredinin %85’i Hazine destekli Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaleti kapsamında olacak. Yani KOBİ’ler, sağlanan bu kefalet sayesinde finansmana erişimde teminat sıkıntısı yaşamayacak.

TL’yi güçlendirecek adımlara devam

Tanıtım toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, son dönemde yaşanılan süreçte bankaları ve reel sektörü kurdaki dalgalanmaların vereceği etkilerden korumak için bazı adımlar attıklarını kaydetti. Reel sektörün borçlarının yapılandırılması noktasında bankalara destek verdiklerini belirten Albayrak; BDDK ve diğer kurumlar özelinde çok daha hızlı refleksler geliştirmek için adımlar atmaktan çekinmediklerini ifade etti. Albayrak, “Özellikle milletimizin TL’mizi güçlendirmek için attığımız adımlara desteğini artırmak amacıyla bugün bir önemli aksiyonu daha devreye alıyoruz. Dolar ve TL mevduat hesaplarının stopaj oranlarını yeniden düzenliyoruz. TL cinsinden mevduat faizlerinde 6 aya kadar olan hesaplarda bin baz puanlık, yaklaşık yüzde 10, bir yıla kadar olan hesaplarda 900 baz puan yaklaşık yüzde 9, bir yıldan uzun vadeli olanlarda da yine bin baz puan yani yüzde 10’luk bir indirime gidiyoruz. Aynı benzer düşüşü katılım bankaları, katılım hesaplarında da gerçekleştireceğiz” dedi.

7/24 TEYAKKUZDAYIZ

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın resmi tatil olduğunu anımsatan Albayrak, “Türkiye’de resmi tatildi. Piyasalar kapalı mı? Biz öyle zannediyoruz. Londra uyumuyor. Londra uyumuyorsa dün biz de uyumadık. 7/24 teyakkuzdayız, 7/24 sahadayız. Yaşanan her gelişmede ekonomimizde dalgalanmalar olmaması için güçlü refleksler geliştirmek, kısa, orta ve uzun vadeli aksiyon planlarını hayata geçirmek zorundayız” diye konuştu.

  • Piyasanın 8-9 puan altında kredi imkanı
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KOBİ Destek Kredisi’nin KOBİ'lere önemli bir finansman desteği sağlayacağını belirtti. Hisarcıklıoğlu, "Normalde bugün paranızı bankaya mevduata koysanız bankadan yüzde 22-23 mevduat faizi alıyorsunuz. Kredi kullanmak isteyen KOBİ’lerimiz ise maalesef yüzde 30’ları aşan faizlere maruz kalıyorlar ama Destek Kredisi kullanınca aylık 1,85, yıllık 22 ödeyeceksiniz. Yani KOBİ’lerimiz mevduat faizi civarında, normal kredi faizlerinin ise 8-10 puan altında kredi kullanabilecek” dedi.

#KOBİ
#Ekonomik destek
6 yıl önce